Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1072003

Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića


Zelić, Ana; Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Hanžek, Danica
Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 4; 274-281 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)


CROSBI ID: 1072003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića
(Microalgae as a source of omega-3 fatty acids in the broilers' feeding)

Autori
Zelić, Ana ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 22 (2020), 4; 274-281

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
mikroalge, pileće meso, omega-3 PUFA, DHA
(microalgae, chicken meat, omega-3 PUFA, DHA)

Sažetak
Meso peradi značajan je animalni proizvod u prehrani stanovništva. Mišićno tkivo bogato je bjelančevinama i odlikuje se niskim sadržajem masti, te se svrstava u dijetetski proizvod. Mikroalge su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, osobito dokozaheksaenske (DHA), i u manjim količinama eikozapentaenske (EPA). Od posebne važnosti za peradarsku industriju su nedavna istraživanja u kojima se biomasa mikroalgi učinkovito koristi u proizvodnji peradarskih proizvoda obogaćenih s polinezasićenim masnim kiselinama dugog lanca (LC-PUFA n-3). Cilj ovog istraživanja je prikazati profil masnih kiselina u mikroalgama i istražiti mogućnosti obogaćivanja peradarskog mesa omega-3 masnim kiselinama dodavanjem mikroalgi u smjese za tov pilića. U radu je prikazan pregled dosadašnjih istraživanja o deponiranju omega-3 PUFA uporabom mikroalgi u hrani tovnih pilića.

Izvorni jezik
Hrvatski

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.meso.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Zelić, Ana; Kralik, Zlata; Kralik, Gordana; Hanžek, Danica
Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 4; 274-281 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
Zelić, A., Kralik, Z., Kralik, G. & Hanžek, D. (2020) Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (4), 274-281.
@article{article, author = {Zeli\'{c}, Ana and Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2020}, pages = {274-281}, keywords = {mikroalge, pile\'{c}e meso, omega-3 PUFA, DHA}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {22}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pili\'{c}a}, keyword = {mikroalge, pile\'{c}e meso, omega-3 PUFA, DHA} }
@article{article, author = {Zeli\'{c}, Ana and Kralik, Zlata and Kralik, Gordana and Han\v{z}ek, Danica}, year = {2020}, pages = {274-281}, keywords = {microalgae, chicken meat, omega-3 PUFA, DHA}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {22}, number = {4}, issn = {1332-0025}, title = {Microalgae as a source of omega-3 fatty acids in the broilers' feeding}, keyword = {microalgae, chicken meat, omega-3 PUFA, DHA} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • CAB Abstraczs, Food Science and Technology Abstracts (FSTA), Global Health, Ulrichsweb, Central of Eastern European Online Library (CEEOL)





Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font