Pregled bibliografske jedinice broj: 1072003
Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića
Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 22 (2020), 4; 274-281 (međunarodna recenzija, pregledni rad, znanstveni)
CROSBI ID: 1072003 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mikroalge kao izvor omega-3 masnih kiselina u hranidbi tovnih pilića
(Microalgae as a source of omega-3 fatty acids in the broilers' feeding)
Autori
Zelić, Ana ; Kralik, Zlata ; Kralik, Gordana ; Hanžek, Danica
Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 22
(2020), 4;
274-281
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni
Ključne riječi
mikroalge, pileće meso, omega-3 PUFA, DHA
(microalgae, chicken meat, omega-3 PUFA, DHA)
Sažetak
Meso peradi značajan je animalni proizvod u prehrani stanovništva. Mišićno tkivo bogato je bjelančevinama i odlikuje se niskim sadržajem masti, te se svrstava u dijetetski proizvod. Mikroalge su bogati izvor omega-3 masnih kiselina, osobito dokozaheksaenske (DHA), i u manjim količinama eikozapentaenske (EPA). Od posebne važnosti za peradarsku industriju su nedavna istraživanja u kojima se biomasa mikroalgi učinkovito koristi u proizvodnji peradarskih proizvoda obogaćenih s polinezasićenim masnim kiselinama dugog lanca (LC-PUFA n-3). Cilj ovog istraživanja je prikazati profil masnih kiselina u mikroalgama i istražiti mogućnosti obogaćivanja peradarskog mesa omega-3 masnim kiselinama dodavanjem mikroalgi u smjese za tov pilića. U radu je prikazan pregled dosadašnjih istraživanja o deponiranju omega-3 PUFA uporabom mikroalgi u hrani tovnih pilića.
Izvorni jezik
Hrvatski
POVEZANOST RADA
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstraczs, Food Science and Technology Abstracts (FSTA), Global Health, Ulrichsweb, Central of Eastern European Online Library (CEEOL)