Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1071993

Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske


Pavlović, Nika
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske, 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1071993 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske
(Application of innovative techniques for extracting bioactive components from cocoa shell)

Autori
Pavlović, Nika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
13.07

Godina
2020

Stranica
167

Mentor
Jokić, Stela

Ključne riječi
kakaova ljuska ; bioaktivne komponente ; zelene tehnike ekstrakcije ; optimizacija
(cocoa bean shell ; bioactive compounds ; green extraction methods ; optimization)

Sažetak
Cilj istraživanja bio je usporediti i odabrati najučinkovitiju zelenu tehniku ekstrakcije (ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom (UAE), ekstrakcija eutektičkim otapalima potpomognuta mikrovalovima (DES/MAE), ekstrakcija visokonaponskim električnim pražnjenjem (HVED), superkritična CO2 ekstrakcija (SC-CO2) te ekstrakcija vodom u supkritičnom stanju (SWE)) bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda prehrambene industrije ꟷ kakaove ljuske. Identificirane su i kvantificirane sljedeće komponente: metilksantini (teobromin, kofein i teofilin), fenolne komponente (galna kiselina, epikatehin, epigalokatehin, katehin, klorogenska kiselina, kafeinska kiselina i vanilin) te hidroksimetilfurfural u različitim udjelima, u ovisnosti o odabranoj tehnici ekstrakcije, primjenom visoko djelotvorne/tlačne tekućinske kromatografije s detektorom niza dioda. Ispitan je utjecaj različitih parametara ekstrakcije kako slijedi: UAE ꟷ temperatura, vrijeme, omjer tekuće/kruto, snaga ultrazvuka, DES/MAE ꟷ vrsta otapala odnosno odgovarajuća eutektička smjesa, udio vode u otapalu, temperatura, vrijeme, HVED ꟷ omjer tekuće/kruto, frekvencija, vrijeme, SC-CO2 ꟷ tlak, temperatura, vrijeme, SWE ꟷ temperatura, vrijeme i omjer tekuće/kruto. Optimizacija svake pojedine tehnike ekstrakcije provedena je metodom odzivnih površina. Određena je i antioksidacijska aktivnost dobivenih ekstrakata kao i ukupni fenolni sadržaj. U SC-CO2 ekstraktima utvrđen je i masnokiselinski sastav (oleinska, palmitinska, stearinska, palmitoleinska i linolna masna kiselina) plinskom kromatografijom s plameno- ionizacijskim detektorom. Za izolaciju teobromina, katehina i epikatehina najpogodnijom se pokazala SWE kao i za najveći ukupni fenolni sadržaj i antioksidacijsku aktivnost ekstrakata dok se za izolaciju kofeina najpogodnijim pokazao SC-CO2. Hidroksimetilfurfural i teofilin bili su prisutni samo u ekstraktima dobivenim SWE i to u eksperimentima provedenima na višoj temperaturi (220 °C). Za izolaciju galne kiseline najpogodnijom se pokazala UAE dok se za izolaciju kafeinske kiseline najpogodnijom pokazala DES/MAE. Klorogenska kiselina kao i epigalokatehin te vanilin bili su ispod granice detekcije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Stela Jokić (mentor)

Avatar Url Nika Pavlović (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Pavlović, Nika
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske, 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Pavlović, N. (2020) 'Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske', doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Nika}, year = {2020}, pages = {167}, keywords = {kakaova ljuska, bioaktivne komponente, zelene tehnike ekstrakcije, optimizacija}, title = {Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske}, keyword = {kakaova ljuska, bioaktivne komponente, zelene tehnike ekstrakcije, optimizacija}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pavlovi\'{c}, Nika}, year = {2020}, pages = {167}, keywords = {cocoa bean shell, bioactive compounds, green extraction methods, optimization}, title = {Application of innovative techniques for extracting bioactive components from cocoa shell}, keyword = {cocoa bean shell, bioactive compounds, green extraction methods, optimization}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font