Pregled bibliografske jedinice broj: 1071993
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske, 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1071993 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije
bioaktivnih komponenti iz kakaove ljuske
(Application of innovative techniques for extracting
bioactive components from cocoa shell)
Autori
Pavlović, Nika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
13.07
Godina
2020
Stranica
167
Mentor
Jokić, Stela
Ključne riječi
kakaova ljuska ; bioaktivne komponente ; zelene tehnike ekstrakcije ; optimizacija
(cocoa bean shell ; bioactive compounds ; green extraction methods ; optimization)
Sažetak
Cilj istraživanja bio je usporediti i odabrati najučinkovitiju zelenu tehniku ekstrakcije (ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom (UAE), ekstrakcija eutektičkim otapalima potpomognuta mikrovalovima (DES/MAE), ekstrakcija visokonaponskim električnim pražnjenjem (HVED), superkritična CO2 ekstrakcija (SC-CO2) te ekstrakcija vodom u supkritičnom stanju (SWE)) bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda prehrambene industrije ꟷ kakaove ljuske. Identificirane su i kvantificirane sljedeće komponente: metilksantini (teobromin, kofein i teofilin), fenolne komponente (galna kiselina, epikatehin, epigalokatehin, katehin, klorogenska kiselina, kafeinska kiselina i vanilin) te hidroksimetilfurfural u različitim udjelima, u ovisnosti o odabranoj tehnici ekstrakcije, primjenom visoko djelotvorne/tlačne tekućinske kromatografije s detektorom niza dioda. Ispitan je utjecaj različitih parametara ekstrakcije kako slijedi: UAE ꟷ temperatura, vrijeme, omjer tekuće/kruto, snaga ultrazvuka, DES/MAE ꟷ vrsta otapala odnosno odgovarajuća eutektička smjesa, udio vode u otapalu, temperatura, vrijeme, HVED ꟷ omjer tekuće/kruto, frekvencija, vrijeme, SC-CO2 ꟷ tlak, temperatura, vrijeme, SWE ꟷ temperatura, vrijeme i omjer tekuće/kruto. Optimizacija svake pojedine tehnike ekstrakcije provedena je metodom odzivnih površina. Određena je i antioksidacijska aktivnost dobivenih ekstrakata kao i ukupni fenolni sadržaj. U SC-CO2 ekstraktima utvrđen je i masnokiselinski sastav (oleinska, palmitinska, stearinska, palmitoleinska i linolna masna kiselina) plinskom kromatografijom s plameno- ionizacijskim detektorom. Za izolaciju teobromina, katehina i epikatehina najpogodnijom se pokazala SWE kao i za najveći ukupni fenolni sadržaj i antioksidacijsku aktivnost ekstrakata dok se za izolaciju kofeina najpogodnijim pokazao SC-CO2. Hidroksimetilfurfural i teofilin bili su prisutni samo u ekstraktima dobivenim SWE i to u eksperimentima provedenima na višoj temperaturi (220 °C). Za izolaciju galne kiseline najpogodnijom se pokazala UAE dok se za izolaciju kafeinske kiseline najpogodnijom pokazala DES/MAE. Klorogenska kiselina kao i epigalokatehin te vanilin bili su ispod granice detekcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek