Pregled bibliografske jedinice broj: 1071975
Promocija zdrave hrane: kozje mlijeko i sir
Promocija zdrave hrane: kozje mlijeko i sir // Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku, 4 (2010), 3-4; 197-212 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1071975 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Promocija zdrave hrane: kozje mlijeko i sir
(Promotion of healthy food: goat milk and cheese)
Autori
Pamuković, Anita ; Sekso, Marijan
Izvornik
Zbornik radova Veleučilišta u Šibeniku (1846-6699) 4
(2010), 3-4;
197-212
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
zdrava hrana, kozje mlijeko, sir, promocija
(healthy food, goat milk, cheese, promotion)
Sažetak
Mlijeko je biološka tekućina, vrlo složena sastava, žućkasto bijele boje, karakteristična okusa i mirisa. U Hrvatskoj se najčešće koristi kravlje, ovčje i kozje mlijeko u prehrani. Bolja probavljivost, izražen alkalitet i viši puferni kapacitet karakteristike su prema kojima se kozje mlijeko značajno razlikuje od ostalih vrsta mlijeka. Dobro planiranom i vođenom razvojnom startegijom kozarska proizvodnja u RH može biti konkurentna razvijenim proizvodnim sustavima u zemljama Europske unije. Najveći dio kozarske proizvodnje u Hrvatskoj zasniva se na uzgoju hrvatskih izvornih pasmina koza, koji u posljednje vrijeme dinamične promocije proizvoda dobivenih od izvornih pasmina, čine još vrjednijim.
Izvorni jezik
Hrvatski