Pregled bibliografske jedinice broj: 1071742
Tehnologija livanjskog sira u domaćinstvu
Tehnologija livanjskog sira u domaćinstvu // Zbornik radova 2.hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem
Mali Lošinj, Hrvatska: Hrvatski farmer, 2011. str. 475-480 (predavanje, domaća recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1071742 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Tehnologija livanjskog sira u domaćinstvu
(Traditional Livno cheese in farms)
Autori
Vrdoljak, Marija ; Kegalj, Andrijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Zbornik radova 2.hrvatskog kongresa o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem
/ - : Hrvatski farmer, 2011, 475-480
Skup
2. hrvatski kongres o ruralnom turizmu s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Mali Lošinj, Hrvatska, 21.04.2010. - 25.04.2010
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
livanjski sir, tehnologija, kemijski sastav, organoleptička svojstva
(Livno cheese, technology, chemical composition, organoleptic properties)
Sažetak
Livanjski sir se proizvodi na području planine Cincar, odnosno na krškim poljima - Livanjskom, Glamočkom i Duvanjskom. Tradicionalno se proizvodi već 115 godina i to od svježeg ovčjeg i kravljeg mlijeka u odnosu 80:20. Danas se uglavnom proizvodi od kravljeg mlijeka s obzirom da je proizvodnja ovčjeg mlijeka u konstantnom opadanju. Kemijski sastav Livanjskog sira ovisi prvenstveno o sastavu i kvaliteti mlijeka, te o tehnologiji proizvodnje. Livanjski sir je tvrdi, punomasni sir koji sadrži približno 50 % mliječne masti, pikantnog okusa tipičnog za ovčje sireve. Livanjski sir proizveden u domaćinstvu sadrži 30, 86 % vode, 69, 12 % suhe tvari, 33, 59 % masti i 48, 44 % mliječne masti u suhoj tvari. Proizvodnja Livanjskog sira u domaćinstvu je dosta niska jer većinom proizvođači imaju mala stada i koriste neproduktivne metode. Osim toga, sir iz domaćinstava, koji se najčešće spravlja od nepasteriziranog mlijeka, je neujednačene kvalitete što je posljedica niskog nivoa higijene, prvenstveno mlijeka, te neujednačene tehnologije. Kod seoske proizvodnje još nije postignuta iskorištenost postojećih kapaciteta, pa tako postoji velika perspektiva za proizvodnjom ovog sira. Povećanjem nivoa higijensko-sanitarnih uvjeta, standardiziranjem tehnologije, te uz pravilan marketinški pristup, Livanjski sir će naći svoje mjesto kao visokoprofitabilni proizvod, a samim time steći uvjete za zaštitu izvornosti i tradicionalne proizvodnje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Social Science Citation Index (SSCI)
- SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
- Scopus