Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1071527

Sastav masnih kiselina različitih vrsta čokolada određen metodom plinske kromatografije


Fišer, Dorotea
Sastav masnih kiselina različitih vrsta čokolada određen metodom plinske kromatografije, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1071527 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Sastav masnih kiselina različitih vrsta čokolada određen metodom plinske kromatografije
(Fatty Acid Composition of Different Chocolates as Determined by Gas Chromatography)

Autori
Fišer, Dorotea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.07

Godina
2020

Stranica
42

Mentor
Flanjak, Ivana ; Lončarić, Ante

Neposredni voditelj
Bilić Rajs, Blanka

Ključne riječi
čokolada ; lipidi ; masne kiseline ; GC
(chocolate ; lipids ; fatty acids ; GC)

Sažetak
Lipidi čine oko 30 – 35 % kemijskog sastava čokolade, a značajni su za senzorska i reološka svojstva te stalibnost tijekom skladištenja. Udio lipida, kao i sastav masnih kiselina ovisi o vrsti čokolade (mliječna ili tamna), zatim da li je dodana zamjenska mast i vrsta dodane zamjenske masti. Zadatak diplomskog rada bio je odrediti sastav i udio masnih kiselina različitih vrsta čokolada metodom plinske kromatografije uz plameno-ionizacijski detektor. Analiza je provedena na 5 uzoraka tamne i 8 uzoraka mliječne čokolade s dodatkom različitih vrsta zamjenskih masti, emulgatora i komponenti mlijeka. Udio ukupnih lipida određen je metodom po Folch-u. Masne kiseline u lipidnoj frakciji transesterificirane su u metilne estere masnih kiselina sa hladnom otopinom KOH u metanolu. Rezultati su pokazali da tamne čokolade imaju veći udio ukupnih lipida od mliječnih čokolada što se može pripisati različitom udjelu dodane kakaove mase. Dominantne masne kiseline u svim uzorcima bile su palmitinska (C16:0), stearinska (C18:0) i oleinska kiselina (C18:1), dok su za čokolade sa dodatkom kokosovog ulja karakteristični veći udjeli laurinske (C12:0) i miristinske kiseline (C14:0).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Blanka Bilić Rajs (mentor)

Avatar Url Ivana Flanjak (mentor)

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Fišer, Dorotea
Sastav masnih kiselina različitih vrsta čokolada određen metodom plinske kromatografije, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Fišer, D. (2020) 'Sastav masnih kiselina različitih vrsta čokolada određen metodom plinske kromatografije', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Fi\v{s}er, Dorotea}, year = {2020}, pages = {42}, keywords = {\v{c}okolada, lipidi, masne kiseline, GC}, title = {Sastav masnih kiselina razli\v{c}itih vrsta \v{c}okolada odre\djen metodom plinske kromatografije}, keyword = {\v{c}okolada, lipidi, masne kiseline, GC}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Fi\v{s}er, Dorotea}, year = {2020}, pages = {42}, keywords = {chocolate, lipids, fatty acids, GC}, title = {Fatty Acid Composition of Different Chocolates as Determined by Gas Chromatography}, keyword = {chocolate, lipids, fatty acids, GC}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font