Pregled bibliografske jedinice broj: 1071255
Uzgoj žižule
Uzgoj žižule, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1071255 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uzgoj žižule
(Chinese date cultivation)
Autori
Sušanj, Dorian
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Batelja Lodeta, Kristina
Ključne riječi
uzgoj, voće, Ziziphus jujuba
(fruit, production, Ziziphus jujuba)
Sažetak
Žižula (Ziziphus jujuba Mill.) je voćna vrsta porijeklom iz Kine gdje se uzgaja gotovo 4000 godina. Po broju stabala najbrojnija je voćna vrsta u Kini. Plod je koštunica koji može biti oblog ili izduženog oblika, od veličine višnje pa do veličine šljive i karakterističnog je slatko-kiselog okusa. Žižula je izuzetno specifična zbog svoje neobične strukture izbojaka te kasnijeg kretanja i ranijeg završetka vegetacije u odnosu na ostale voćne vrste. Plodovi su izuzetno bogati vitaminom C. Neizostavan je dio prehrane u Kini te ima veliku važnost u tradicionalnoj medicini za liječenje mnogobrojnih bolesti. U Hrvatskoj se žižula može pronaći u Istri i Dalmaciji gdje se najčešće koristi kao samostalno stablo u dekorativne svrhe. Zbog svoje izuzetne otpornosti na sušu, malih zahtjeva u pogledu tipa i kvalitete tla te prilagođenosti mediteranskoj klimi, žižula je izuzetno zanimljiva voćna vrsta za uzgoj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)