Pregled bibliografske jedinice broj: 1071251
Optimizacija izrade i biološki učinci kumestrolom bogatih glicerolnih ekstrakta zeleni hmeljaste vije (Medicago lupulina L.)
Optimizacija izrade i biološki učinci kumestrolom bogatih glicerolnih ekstrakta zeleni hmeljaste vije (Medicago lupulina L.), 2020., diplomski rad, diplomski, Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1071251 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija izrade i biološki učinci kumestrolom bogatih glicerolnih ekstrakta zeleni hmeljaste vije (Medicago lupulina L.)
(OPTIMIZATION OF PREPARATION AND BIOLOGICAL ACTIVITY OF COUMESTROL-RICH GLYCEROL EXTRACTS OF BLACK MEDICK (Medicago lupulina L.))
Autori
Poljak, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Farmaceutsko-biokemijski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2020
Stranica
41
Mentor
Marijana Zovko Končić
Ključne riječi
Hmeljasta vija, Kumestrol, Ultrazvučna ekstrakcija, Glicerol, Box-Behnken dizajn, Lipoksigenaza, Tirozinaza, Elastaza, β-karoten linoleatna analiza, Antioksidativna aktivnost
(Black medick, Coumestrol, Ultrasound-assisted extraction, Glycerol, Box-Behnken design, Lipoxygenase, Tyrosinase, Elastase, β-carotene linoleate analysis, Antioxidant activity)
Sažetak
Biljni ekstrakti intenzivno se istražuju zbog svojih mnogobrojnih učinaka na kožu te njihove potencijalne primjene u izradi dermatoloških pripravaka. U ovom diplomskom radu cilj je bio razviti metodu za ultrazvučnu ekstrakciju kumestrola iz zeleni hmeljaste vije koristeći glicerol, netoksično i biorazgradivo otapalo dostupno iz obnovljivih izvora. Također, imajući u vidu potencijalnu primjenu kumestrolom bogatih ekstrakata zeleni hmeljaste vije u dermatološkim pripravcima, ispitani su njihovi biološki učinci. Ekstrakcijski pokusi planirani su pomoću Box-Behnkenovog dizajna sa sljedećim rasponom ispitivanih parametara: maseni udio glicerola: 10-90%, temperatura: 20-80 °C i trajanje ekstrakcije: 20-60 minuta. Sadržaj kumestrola u ekstraktima određen je RP-HPLC-DAD metodom. Višestrukom regresijskom analizom i analizom varijance (ANOVA) utvrđeno je da se odnos između varijabli najbolje može izraziti kvadratnom jednadžbom, a njeno rješenje daje optimalne uvjete za ekstrakciju kumestrola: temperatura od 80 °C, maseni udio glicerola od 90 % i trajanje ekstrakcije od 60 minuta. Statistički najznačajnije varijable za ekstrakciju bile su temperatura i maseni udio glicerola čije je povećanje rezultiralo povećanom koncentracijom kumestrola. Nadalje, biološki učinci inhibicije lipoksigenaze, tirozinaze, i elastaze ispitani su enzimskim testovima, a antioksidativna aktivnost β-karoten linoleatnom analizom. Ekstrakt je pokazao umjerenu sposobnost inhibicije lipoksigenaze te blagu inhibiciju tirozinaze i kolagenaze. Pokazan je iznimno dobar antioksidativni potencijal ekstrakta.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Farmacija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-6504 - Ekstrakcija bioaktivnih biljnih sastavnica pomoću zelenih otapala – korak prema zelenim kozmeceuticima (CosmoGreen) (Zovko Končić, Marijana, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Zovko Končić
(mentor)