Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 107123

Morfološka, kemijsko-fizikalna i bioelektrička svojstva istarskog pršuta tijekom procesa proizvodnje


Lušetić Buršić, Viviane
Morfološka, kemijsko-fizikalna i bioelektrička svojstva istarskog pršuta tijekom procesa proizvodnje, 2002., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 107123 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Morfološka, kemijsko-fizikalna i bioelektrička svojstva istarskog pršuta tijekom procesa proizvodnje
(Morphological, chemical-physical and bioelectrical characteristics of istrian dry-cured ham during the production process)

Autori
Lušetić Buršić, Viviane

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.04

Godina
2002

Stranica
204

Mentor
Petrak, Tomislav

Ključne riječi
svinjsko meso; istarski pršut; bioelektrička impedancija; histomorfologija; histokemija; predviđanje; sastav
(pork meat; istrian dry-cured ham; bioelectrical impedance; histomorpgology; histochemistry; prediction; composition)

Sažetak
Cilj rada bio je procjena upotrebljivosti mjerenja bioelektričke impedancije kao nova analitičke metode u utvrđivanju sastava sirovine, poluproizvoda i finalnog proizvoda u tehnologiji proizvodnje istarskog pršuta. S tim u svezi, provedena su istraživanja sastava mišića M. biceps femoris i M. gracilis svježeg buta, soljenog i prešanog buta i istarskog pršuta. Kemijsko-fizikalnim analitičkim metodama određivani su parametri: udjel vode, masti, proteina, pepela, suhe tvari, NaCl, pH vrijednost ; od nemetala fosfor, a od metala: kalcij, natrij, mangan, bakar, cink, željezo, magnezij i kalij. U istraživanju histometaboličkih karakteristika mišića korištene su metode određivanja histomorfoloških i histokemijskih osobitosti. Električka mjerenja vršena su uređajem HP RLC Meter 4284A, pri čemu su izmjereni parametri: modul impedancije, (Z) i fazni kut(j). Usporedbom kemijskih parametara (udjel vode i masti) i električkih parametara (modul impedancije i fazni kut), metodom multiregresijske analize, dobivene su vrijednosti koeficijenata korelacije. Rezultati istraživanja su pokazali da koeficijenti korelacije (r) dobiveni iz odnosa vode i električkih parametara pokazuju veću vrijednost od koeficijenata korelacije dobivenih iz odnosa masti i električkih parametara. Najbolji rezultati koeficijenata korelacije dobiveni su za odnos udjela vode i faznog kuta, za oba mišića svježeg buta (za M. biceps femoris 0, 9782 i M. gracilis 0, 9842) i soljenog i prešanog buta (za M. biceps femoris 0, 9730 i za M. gracilis 0, 9753). Koeficijenti korelacije za odnos udjela vode i impedancije također pokazuju visoke vrijednosti. Kod istarskog pršuta najviše vrijednosti koeficijenata korelacije dobivene su u odnosima modula impedancije i kemijskih parametara i to za oba mišića (M: biceps femoris: 0, 9764 za udjel vode i 0, 9738 za udjel masti ; M. gracilis: 0, 984 za udjel vode i 0, 9732 za udjel masti. Rezultati rada su potvrdili da se mjerenje bioelektričke impedancije, kao brza i nedestruktivna metoda, može primijeniti u predviđanju sastava svinjskog mesa (svježi but), poluproizvoda (soljenog i prešanog buta) i finalnog proizvoda u procesu proizvodnje istarskog pršuta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058506

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Petrak (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Lušetić Buršić, Viviane
Morfološka, kemijsko-fizikalna i bioelektrička svojstva istarskog pršuta tijekom procesa proizvodnje, 2002., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Lušetić Buršić, V. (2002) 'Morfološka, kemijsko-fizikalna i bioelektrička svojstva istarskog pršuta tijekom procesa proizvodnje', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Lu\v{s}eti\'{c} Bur\v{s}i\'{c}, Viviane}, year = {2002}, pages = {204}, keywords = {svinjsko meso, istarski pr\v{s}ut, bioelektri\v{c}ka impedancija, histomorfologija, histokemija, predvi\djanje, sastav}, title = {Morfolo\v{s}ka, kemijsko-fizikalna i bioelektri\v{c}ka svojstva istarskog pr\v{s}uta tijekom procesa proizvodnje}, keyword = {svinjsko meso, istarski pr\v{s}ut, bioelektri\v{c}ka impedancija, histomorfologija, histokemija, predvi\djanje, sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Lu\v{s}eti\'{c} Bur\v{s}i\'{c}, Viviane}, year = {2002}, pages = {204}, keywords = {pork meat, istrian dry-cured ham, bioelectrical impedance, histomorpgology, histochemistry, prediction, composition}, title = {Morphological, chemical-physical and bioelectrical characteristics of istrian dry-cured ham during the production process}, keyword = {pork meat, istrian dry-cured ham, bioelectrical impedance, histomorpgology, histochemistry, prediction, composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font