Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1071178

Utjecaj dodatka začina na prirodnu mikrofloru „kore” kaštradine tijekom tehnološkog procesa proizvodnje.


Kegalj, Andrijana; Karolyi, Danijel; Fuka, Mirna Mrkonjić; Mioč, Boro
Utjecaj dodatka začina na prirodnu mikrofloru „kore” kaštradine tijekom tehnološkog procesa proizvodnje. // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 6; 575-585 (domaća recenzija, članak, stručni)


CROSBI ID: 1071178 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka začina na prirodnu mikrofloru „kore” kaštradine tijekom tehnološkog procesa proizvodnje.
(The effect of added spices on natural "kora" microflora during the production of kastradina)

Autori
Kegalj, Andrijana ; Karolyi, Danijel ; Fuka, Mirna Mrkonjić ; Mioč, Boro

Izvornik
Meso : prvi hrvatski časopis o mesu (1332-0025) 21 (2019), 6; 575-585

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
„kora“ kaštradine ; začini ; prirodna mikroflora
("kora" of kastradina, spices , natural microflora)

Sažetak
Tradicijski hrvatski suhomesnati proizvod, kaštradina, proizvodi se od ovčjeg ili kozjeg mesa, najčešće isluženih ovaca ili muških kastrata. Sastav prirodne mikroflore svakog tradicijskog proizvoda je specifičan i ima važnu ulogu u razvoju tipičnih senzorskih svojstava samog proizvoda. Za poboljšanje senzorskih karakteristika dodaju se začini koji, osim što doprinose aromi samog proizvoda, imaju i antimikrobno djelovanje. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj dodanih začina (češnjak, ružmarin i lovor) na prirodnu mikrofloru „kore“ kaštradine. Istraživanjem je bilo obuhvaćeno 20 trupova ovaca pasmine travnička pramenka. Nakon 24-satnog hlađenja trupovi su rasječeni na polovice, a sa svake polovice je odvojen but s potkoljenicom i plećka sa podlatkicom. Preostali dio trupa se naziva „kora“. Primijenjene su dvije varijante soljenja mesa: soljenje solju, te soljenje komercijalnom smjesom soli i prirodnih začina (češnjak, lovor i ružmarin). Uzorci „kore“ kaštradine su uzimani prvog (sirovina), sedmog (nakon faze soljenja) te četrnaestog dana (nakon zrenja) tehnološkog procesa proizvodnje. Istraživane su slijedeće skupine mikroorganizama: ukupne aerobne mezofilne bakterije, bakterije mliječne kiseline, enterokoki, mikrokoki, kvasci i plijesni, Staphylococcus aureus, enterobakterije, koliformi, Escherichia coli, Salmonella spp., Listeria spp. i sulfitreducirajuće klostridije. Istraživani uzorci „kore“ kaštradine, bez obzira na tehnologiju proizvodnje bili su mikrobiološki ispravni. Dodani začini su negativno utjecali na prosječni broj koliforma i ukupnih aerobnih mezofilnih bakterija. S obzirom kako u uzorcima „kore“ kaštradine nisu dokazani patogeni (Escherichia coli, Salmonella spp., Listeria spp.) nije se mogao utvrditi utjecaj začina na njih.

Izvorni jezik
Hrvatski



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin


Citiraj ovu publikaciju:

Kegalj, Andrijana; Karolyi, Danijel; Fuka, Mirna Mrkonjić; Mioč, Boro
Utjecaj dodatka začina na prirodnu mikrofloru „kore” kaštradine tijekom tehnološkog procesa proizvodnje. // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (2019), 6; 575-585 (domaća recenzija, članak, stručni)
Kegalj, A., Karolyi, D., Fuka, M. & Mioč, B. (2019) Utjecaj dodatka začina na prirodnu mikrofloru „kore” kaštradine tijekom tehnološkog procesa proizvodnje.. Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 21 (6), 575-585.
@article{article, author = {Kegalj, Andrijana and Karolyi, Danijel and Fuka, Mirna Mrkonji\'{c} and Mio\v{c}, Boro}, year = {2019}, pages = {575-585}, keywords = {„kora“ ka\v{s}tradine, za\v{c}ini, prirodna mikroflora}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {Utjecaj dodatka za\v{c}ina na prirodnu mikrofloru „kore” ka\v{s}tradine tijekom tehnolo\v{s}kog procesa proizvodnje.}, keyword = {„kora“ ka\v{s}tradine, za\v{c}ini, prirodna mikroflora} }
@article{article, author = {Kegalj, Andrijana and Karolyi, Danijel and Fuka, Mirna Mrkonji\'{c} and Mio\v{c}, Boro}, year = {2019}, pages = {575-585}, keywords = {"kora" of kastradina, spices , natural microflora}, journal = {Meso : prvi hrvatski \v{c}asopis o mesu}, volume = {21}, number = {6}, issn = {1332-0025}, title = {The effect of added spices on natural "kora" microflora during the production of kastradina}, keyword = {"kora" of kastradina, spices , natural microflora} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font