Pregled bibliografske jedinice broj: 1071145
Utjecaj ishrane bilja na kvalitetu i sastav eteričnih ulja
Utjecaj ishrane bilja na kvalitetu i sastav eteričnih ulja, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1071145 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj ishrane bilja na kvalitetu i sastav
eteričnih ulja
(Effect of plant nutrition on quality and
composition of essential oils)
Autori
Skelin, Kristina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.07
Godina
2020
Stranica
37
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
sekundarni metaboliti, makroelementi, mikroelementi, gnojidba, ljekovito i aromatično bilje
(secondary metabolites, macronutrients, micronutrients, fertilization, medicinal and aromatic plants)
Sažetak
Eterična ulja biljni su sekundarni metaboliti, a značajna su kao sirovine za farmaceutsku, kozmetičku i prehrambenu industriju te su važan dio tradicionalne medicine i fitoterapije. Dosadašnje znanstvene spoznaje ukazuju na visoki potencijal ishrane bilja kao agrotehničke mjere u svrhu poboljšanja kvalitete ulja i ostvarivanja visokih i stabilnih prinosa herbe i ulja. Sam fitokemijski profil biljke pod utjecajem je brojnih čimbenika, a mikro- i makro-elementi imaju specifičnu ulogu u biljnom metabolizmu te mogu neposredno utjecati na biosintezu sastavnica ulja te njihov omjer u biljci. Različiti režimi ishrane različito utječu na sintezu sekundarnih biljnih metabolita. Prekomjerna ishrana dušikom kod pojedinih aromatičnih biljaka uzrokuje veći prinos herbe, no smanjeni prinos u ulju. Veće količine kalija potiču na povećanu sintezu kamfora u ulju lavande, dok primjerice primjena sumpora utječe na povećanu produkciju linaloola i eugenola, ekonomski važnih metabolita, u eteričnom ulju bosiljka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)