Pregled bibliografske jedinice broj: 1069585
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla // Book of Abstracts International Conference FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS / Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 5-6 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1069585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije
bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga
podrijetla
(Application of innovative techniques of the
extraction of bioactive compounds from by-
products of plant origin)
Autori
Banožić, Marija ; Aladić, Krunoslav ; Banjari, Ines ; Šafranko, Silvija ; Pavlović, Nika ; Vladić, Jelena ; Vidović, Senka ; Jokić, Stela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts International Conference FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS
/ Ačkar, Đurđica - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020, 5-6
ISBN
978-953-7005-71-9
Skup
1. međunarodni znanstveno-stručni skup: Food industry by-products
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 26.06.2020
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
nusproizvodi ; zelene tehnike ekstrakcije ; bioactive compounds
Sažetak
Cilj svake proizvodnje (industrije) je dobivanje kvalitetnog proizvoda, uz što bolje iskorištenje sirovine. Unatoč tome, preradom biljnih sirovina nastaju značajne količine nusproizvoda. Suradnjom akademske zajednice s industrijom moguće je valorizirati takve nusproizvode kao proizvode s novom vrijednošću. Na tragu toga, na Prehrambeno- tehnološkom fakultetu u Osijeku provodi se projekt pod nazivom “Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla”. Cilj ovog projekta je proizvodnja ekstrakata iz nusprozvoda nastalih preradom citrusa, kakaovca i duhana, primjenom šest inovativnih zelenih ekstrakcijskih tehnika: superkritične fluidne ekstrakcije, ekstrakcije vodom u supkritičnom stanju, ekstrakcije potpomognute mikrovalovima, ekstrakcije potpomognute ultrazvukom, ekstrakcije potpomognute visokonaponskim električnim pražnjenjem i ekstrakcije eutektičnim otapalima. U određivanju ciljanih bioaktivnih komponenti iz odabranih nusproizvoda primjenjuju se visokosofisticirane kromatografske tehnike. Zbog velike raznolikosti bioaktivnih spojeva iz odabranih nusproizvoda, za svaku primijenjenu tehniku ekstrakcije definiraju se optimalni procesni parametri. Ekstrakti s najvećim biološkim potencijalom se postupkom sušenja raspršivanjem prevode u praškasti oblik s potencijalnom komercijalnom primjenom u drugim proizvodima. Konačni cilj ovog projekta je održivo upravljanje velikim količinama organskog otpada koji predstavlja ogroman ekološki i financijski teret u svim segmentima procesne industrije. Naglasak projekta je na potencijalnoj komercijalnoj valorizaciji rezultata istraživanja i transferu dobivenih rezultata u industriju, kao i na jačanju veze akademske zajednice s industrijom s ciljem ekonomskog razvoja i boljitka cijelog društva.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek
Profili:
Krunoslav Aladić
(autor)
Stela Jokić
(autor)
Ines Banjari
(autor)
Marija Banožić
(autor)
Silvija Šafranko
(autor)
Nika Pavlović
(autor)