Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1069585

Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla


Banožić, Marija; Aladić, Krunoslav; Banjari, Ines; Šafranko, Silvija; Pavlović, Nika; Vladić, Jelena; Vidović, Senka; Jokić, Stela
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla // Book of Abstracts International Conference FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS / Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 5-6 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1069585 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla
(Application of innovative techniques of the extraction of bioactive compounds from by- products of plant origin)

Autori
Banožić, Marija ; Aladić, Krunoslav ; Banjari, Ines ; Šafranko, Silvija ; Pavlović, Nika ; Vladić, Jelena ; Vidović, Senka ; Jokić, Stela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts International Conference FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS / Ačkar, Đurđica - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020, 5-6

ISBN
978-953-7005-71-9

Skup
1. međunarodni znanstveno-stručni skup: Food industry by-products

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 26.06.2020

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
nusproizvodi ; zelene tehnike ekstrakcije ; bioactive compounds

Sažetak
Cilj svake proizvodnje (industrije) je dobivanje kvalitetnog proizvoda, uz što bolje iskorištenje sirovine. Unatoč tome, preradom biljnih sirovina nastaju značajne količine nusproizvoda. Suradnjom akademske zajednice s industrijom moguće je valorizirati takve nusproizvode kao proizvode s novom vrijednošću. Na tragu toga, na Prehrambeno- tehnološkom fakultetu u Osijeku provodi se projekt pod nazivom “Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla”. Cilj ovog projekta je proizvodnja ekstrakata iz nusprozvoda nastalih preradom citrusa, kakaovca i duhana, primjenom šest inovativnih zelenih ekstrakcijskih tehnika: superkritične fluidne ekstrakcije, ekstrakcije vodom u supkritičnom stanju, ekstrakcije potpomognute mikrovalovima, ekstrakcije potpomognute ultrazvukom, ekstrakcije potpomognute visokonaponskim električnim pražnjenjem i ekstrakcije eutektičnim otapalima. U određivanju ciljanih bioaktivnih komponenti iz odabranih nusproizvoda primjenjuju se visokosofisticirane kromatografske tehnike. Zbog velike raznolikosti bioaktivnih spojeva iz odabranih nusproizvoda, za svaku primijenjenu tehniku ekstrakcije definiraju se optimalni procesni parametri. Ekstrakti s najvećim biološkim potencijalom se postupkom sušenja raspršivanjem prevode u praškasti oblik s potencijalnom komercijalnom primjenom u drugim proizvodima. Konačni cilj ovog projekta je održivo upravljanje velikim količinama organskog otpada koji predstavlja ogroman ekološki i financijski teret u svim segmentima procesne industrije. Naglasak projekta je na potencijalnoj komercijalnoj valorizaciji rezultata istraživanja i transferu dobivenih rezultata u industriju, kao i na jačanju veze akademske zajednice s industrijom s ciljem ekonomskog razvoja i boljitka cijelog društva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo, Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-9909 - Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla (ByProExtract) (Jokić, Stela, HRZZ - 2017-05) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Medicinski fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Banožić, Marija; Aladić, Krunoslav; Banjari, Ines; Šafranko, Silvija; Pavlović, Nika; Vladić, Jelena; Vidović, Senka; Jokić, Stela
Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla // Book of Abstracts International Conference FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS / Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 5-6 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Banožić, M., Aladić, K., Banjari, I., Šafranko, S., Pavlović, N., Vladić, J., Vidović, S. & Jokić, S. (2020) Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla. U: Ačkar, Đ. (ur.)Book of Abstracts International Conference FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS.
@article{article, author = {Bano\v{z}i\'{c}, Marija and Aladi\'{c}, Krunoslav and Banjari, Ines and \v{S}afranko, Silvija and Pavlovi\'{c}, Nika and Vladi\'{c}, Jelena and Vidovi\'{c}, Senka and Joki\'{c}, Stela}, editor = {A\v{c}kar, \DJ.}, year = {2020}, pages = {5-6}, keywords = {nusproizvodi, zelene tehnike ekstrakcije, bioactive compounds}, isbn = {978-953-7005-71-9}, title = {Primjena inovativnih tehnika ekstrakcije bioaktivnih komponenti iz nusproizvoda biljnoga podrijetla}, keyword = {nusproizvodi, zelene tehnike ekstrakcije, bioactive compounds}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Bano\v{z}i\'{c}, Marija and Aladi\'{c}, Krunoslav and Banjari, Ines and \v{S}afranko, Silvija and Pavlovi\'{c}, Nika and Vladi\'{c}, Jelena and Vidovi\'{c}, Senka and Joki\'{c}, Stela}, editor = {A\v{c}kar, \DJ.}, year = {2020}, pages = {5-6}, keywords = {nusproizvodi, zelene tehnike ekstrakcije, bioactive compounds}, isbn = {978-953-7005-71-9}, title = {Application of innovative techniques of the extraction of bioactive compounds from by- products of plant origin}, keyword = {nusproizvodi, zelene tehnike ekstrakcije, bioactive compounds}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font