Pregled bibliografske jedinice broj: 1069506
Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira
Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira // Veterinarska stanica, 51 (2020), 6; 68-79 doi:10.46419/vs.51.6.4 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1069506 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg
mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira
(Molecular identification of yeast from raw milk
and
traditionally produced cottage cheese)
Autori
Manuela Zadravec ; Vesna Jaki Tkalec ; Sanja Furmeg ; Maja Kiš ; Mario Mitak ; Tomislav Mikuš
Izvornik
Veterinarska stanica (0350-7149) 51
(2020), 6;
68-79
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
svježe mlijeko, svježi sir, kvasci, molekularna identifikacija
(milk ; cottage cheese ; dairy ; yeasts ; molecular identification)
Sažetak
Kvasci su česti zagađivači mliječnih proizvoda, međutim, koriste se i kao starter kulture za poboljšavanje svojstava finalnog proizvoda. Njihova prisutnost u povećanom broju može prouzročiti nepoželjne promjene mliječnih proizvoda, kao što su neugodan miris, okus i izgled. Klasična identifikacija kvasaca na temelju morfoloških i biokemijskih svojstava spora je i nepouzdana. Cilj rada bio je identificirati kvasce iz 30 uzoraka mlijeka i svježeg sira te ustvrditi pripadaju li izolirani kvasci u poželjne ili nepoželjne vrste, odnosno predstavljaju li potencijalni rizik po zdravlje ljudi. Izolirani kvasci identificirani su sekvenciranjem D1/D2 regije gena 28 S rRNK. Dobivenim sekvencama ustvrđeno je da izolirani kvasci pripadaju vrstama: Kluyveromyces marxianus, Candida tropicalis, Trichosporon coremiiforme, Rhodotorula mucilaginosa, Trichosporon ovoides, Pichia kudriavzevii, Issatchenkia orientalis, koje se smatraju kvascima zagađenja te Debaryomyces hansenii vrsti koja se može koristiti i kao starter kultura. S obzirom da kvasci nisu termorezistentni mikroorganizmi, trebali bi biti uklonjeni tijekom pasterizacije, no u tradicionalnom načinu proizvodnje sira mlijeko se termički ne obrađuje, stoga je povećan rizik od pojavnosti kvasaca u finalnom proizvodu. Izolirane se vrste vrlo često nalaze i u okolišu i/ili na ljudima, odnosno životinjama. Stoga se nameće zaključak kako se glavnina kontaminacije kvascima događa kao posljedica neadekvatne higijenske prakse.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Veterinarska medicina, Prehrambena tehnologija, Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Hrvatski veterinarski institut, Zagreb,
Veterinarski fakultet, Zagreb
Profili:
Tomislav Mikuš
(autor)
Mario Mitak
(autor)
Vesna Jaki Tkalec
(autor)
Maja Kiš
(autor)
Manuela Zadravec
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Scopus