Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1069412

Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima – izazovi i rješenja


Ačkar, Đurđica; Barišić, Veronika; Flanjak, Ivana; Doko, Kristina; Jozinović, Antun
Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima – izazovi i rješenja // FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka / Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 13-14 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1069412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima – izazovi i rješenja
(Application of cocoa shell in confectionery products – challenges and solutions)

Autori
Ačkar, Đurđica ; Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Doko, Kristina ; Jozinović, Antun

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka / Ačkar, Đurđica - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020, 13-14

ISBN
978-953-7005-71-9

Skup
International Conference Food industry by products

Mjesto i datum
Kopačevo, Hrvatska, 26.06.2020

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
kakaova ljuska ; čokolada ; krem namaz ; nutritivna vrijednost ; sigurnost
(cocoa shell ; chocolate ; cream spread ; nutritive value ; safety)

Sažetak
Kakaova ljuska nusproizvod je koji nastaje u proizvodnji kakaovih proizvoda (pogača, prah, maslac), često početnoj fazi proizvodnje čokolade. Budući da čini i do 20 % ukupne mase zrna, a klasična proizvodnja čokolade podnosi samo do 5 % njenog udjela, evidentno je da zaostaju njene velike količine koje se moraju zbrinuti. Pokušaji korištenja za malčiranje nisu pokazali zadovoljavajuće rezultate, kao ni upotreba za stočnu hranu, a korištenje za adsorbiranje različitih čestica iz otpadne vode samo je djelomično uspješno. Osim toga, Europska strategija diktira da se nusproizvodi prehrambene industrije najprije pokušaju iskoristiti za prehranu, a potom za ishranu životinja i hranidbu biljaka te za ostale namjene. Vođeni ovim, tim projekta Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda istražio je mogućnosti primjene visokonaponskog električnog pražnjenja u obradi kakaove ljuske i njenu primjenu u proizvodnji tamne i mliječne čokolade, a trenutno se bavi istraživanjem proizvodnje krem namaza s dodatkom kakaove ljuske. U istraživanju se ispituje utjecaj na udio i sastav polifenola, masnih kiselina, HMF i akrilamid te mikrobiološku ispravnost proizvoda.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.ptfos.unios.hr www.ptfos.unios.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ačkar, Đurđica; Barišić, Veronika; Flanjak, Ivana; Doko, Kristina; Jozinović, Antun
Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima – izazovi i rješenja // FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka / Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 13-14 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Ačkar, Đ., Barišić, V., Flanjak, I., Doko, K. & Jozinović, A. (2020) Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima – izazovi i rješenja. U: Ačkar, Đ. (ur.)FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka.
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Bari\v{s}i\'{c}, Veronika and Flanjak, Ivana and Doko, Kristina and Jozinovi\'{c}, Antun}, editor = {A\v{c}kar, \DJ.}, year = {2020}, pages = {13-14}, keywords = {kakaova ljuska, \v{c}okolada, krem namaz, nutritivna vrijednost, sigurnost}, isbn = {978-953-7005-71-9}, title = {Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima – izazovi i rje\v{s}enja}, keyword = {kakaova ljuska, \v{c}okolada, krem namaz, nutritivna vrijednost, sigurnost}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Kopa\v{c}evo, Hrvatska} }
@article{article, author = {A\v{c}kar, \DJur\djica and Bari\v{s}i\'{c}, Veronika and Flanjak, Ivana and Doko, Kristina and Jozinovi\'{c}, Antun}, editor = {A\v{c}kar, \DJ.}, year = {2020}, pages = {13-14}, keywords = {cocoa shell, chocolate, cream spread, nutritive value, safety}, isbn = {978-953-7005-71-9}, title = {Application of cocoa shell in confectionery products – challenges and solutions}, keyword = {cocoa shell, chocolate, cream spread, nutritive value, safety}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Kopa\v{c}evo, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font