Pregled bibliografske jedinice broj: 1069412
Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima – izazovi i rješenja
Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima – izazovi i rješenja // FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka / Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 13-14 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1069412 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kakaove ljuske u konditorskim proizvodima –
izazovi i rješenja
(Application of cocoa shell in confectionery products
– challenges and solutions)
Autori
Ačkar, Đurđica ; Barišić, Veronika ; Flanjak, Ivana ; Doko, Kristina ; Jozinović, Antun
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS Book of Abstracts / Knjiga sažetaka
/ Ačkar, Đurđica - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020, 13-14
ISBN
978-953-7005-71-9
Skup
International Conference Food industry by products
Mjesto i datum
Kopačevo, Hrvatska, 26.06.2020
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
kakaova ljuska ; čokolada ; krem namaz ; nutritivna vrijednost ; sigurnost
(cocoa shell ; chocolate ; cream spread ; nutritive value ; safety)
Sažetak
Kakaova ljuska nusproizvod je koji nastaje u proizvodnji kakaovih proizvoda (pogača, prah, maslac), često početnoj fazi proizvodnje čokolade. Budući da čini i do 20 % ukupne mase zrna, a klasična proizvodnja čokolade podnosi samo do 5 % njenog udjela, evidentno je da zaostaju njene velike količine koje se moraju zbrinuti. Pokušaji korištenja za malčiranje nisu pokazali zadovoljavajuće rezultate, kao ni upotreba za stočnu hranu, a korištenje za adsorbiranje različitih čestica iz otpadne vode samo je djelomično uspješno. Osim toga, Europska strategija diktira da se nusproizvodi prehrambene industrije najprije pokušaju iskoristiti za prehranu, a potom za ishranu životinja i hranidbu biljaka te za ostale namjene. Vođeni ovim, tim projekta Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda istražio je mogućnosti primjene visokonaponskog električnog pražnjenja u obradi kakaove ljuske i njenu primjenu u proizvodnji tamne i mliječne čokolade, a trenutno se bavi istraživanjem proizvodnje krem namaza s dodatkom kakaove ljuske. U istraživanju se ispituje utjecaj na udio i sastav polifenola, masnih kiselina, HMF i akrilamid te mikrobiološku ispravnost proizvoda.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ivana Flanjak
(autor)
Đurđica Ačkar
(autor)
Veronika Barišić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)