Pregled bibliografske jedinice broj: 1069405
Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije
Biološki aktivne komponente u nusproizvodima prehrambene industrije // Book of Abstracts FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS / Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 3-4 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1069405 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki aktivne komponente u nusproizvodima
prehrambene industrije
(Biologically active components in by-products of the
food industry)
Autori
Jašić, Midhat ; Galali, Yaseen ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Spaseska Aleksovska, Emilija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS
/ Ačkar, Đurđica - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020, 3-4
ISBN
978-953-7005-71-9
Skup
International Conference Food industry by products
Mjesto i datum
Kopačevo, Hrvatska, 26.06.2020
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
biološki aktivne komponente ; hrana ; nusproizvod
(biologically active components ; food ; by-product)
Sažetak
S aspekta utjecaja na zdravlje, u hrani se mogu nalaziti nutrijenti, biološki aktivne komponente (BAK) i po zdravlje štetni sastojci. Tijekom proizvodnje i prerade hrane često nastaju velike količine otpada i nusproizvoda. U otpadu i nusproizvodima identificirane su brojne, po zdravlje korisne, BAK. Cilj rada je dati pregled najčešćih BAK prisutnih u širokom rasponu prehrambenih proizvoda. Opisuju se najvažnije BAK, kao i spojevi iz nusproizvoda, nastalih procesiranjem različitih vrsta hrane kao što su: mlijeko, jaja, meso, žitarice, voće i povrće, začinsko bilje, kava i čaj, med i šećer te aditivi. Predstavljeni su nutritivni i zdravstveni atributi, kao i zdravstveni benifiti BAK u nusproizvodima. Nusproizvodi prehrambene industrije mogu postati važna sirovina za razvoj dijetetskih proizvoda, dodataka prehrani i funkcionalne hrane.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek