Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1069364

Ugostiteljska ponuda kao element kvalitete destinacije – primjer Osječko - baranjske županije


Vrtodušić Hrgović, Ana-Marija; Martinić, Martina; Petaković, Ema
Ugostiteljska ponuda kao element kvalitete destinacije – primjer Osječko - baranjske županije // 21. Međunarodni simpozij o kvaliteti, Kvaliteta - jučer, danas, sutra / Drljača , Miroslav (ur.).
Crikvenica: Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, 2020. str. 439-449 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


CROSBI ID: 1069364 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ugostiteljska ponuda kao element kvalitete destinacije – primjer Osječko - baranjske županije
(The quality of hospitality offer in Osječko - baranjska county)

Autori
Vrtodušić Hrgović, Ana-Marija ; Martinić, Martina ; Petaković, Ema

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
21. Međunarodni simpozij o kvaliteti, Kvaliteta - jučer, danas, sutra / Drljača , Miroslav - Crikvenica : Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, 2020, 439-449

Skup
21. međunarodni simpozij o kvaliteti: Kvaliteta - jučer, danas sutra

Mjesto i datum
Crikvenica, Hrvatska, 18.03.2020. - 20.03.2020

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Osječko-baranjska županija ; turistički razvoj ; turistički promet ; kvaliteta destinacije ; ugostiteljska ponuda
(Osječko-baranjska county ; tourism development ; tourist traffic ; quality of destination ; restaurant offer)

Sažetak
Hrvatska posjeduje visokovrijedan kontinentalni prostor koji se posljednjih godina sve više uključuje u turističke tijekove i predstavlja neiskorišten i atraktivan strateški resurs. Osječko-baranjska županija posjeduje značajne prirodne i društvene resurse uz visoku ekološku očuvanost, što je ujedno i jedan od temeljnih čimbenika razvoja turizma. Međutim, razvoj turizma zahtijeva i prisutnost receptivnih sadržaja pri čemu ugostiteljski sadržaji imaju važnu ulogu. Stoga je u ovom radu naglasak stavljen na analizu ugostiteljske ponude ove županije. Prilikom analize korišteni su raspoloživi sekundarni podaci, a zaključci se temelje na rezultatima provedenih statističkih analiza. Dobiveni rezultati pokazuju da je struktura smještajne ponude Osječko-baranjske županije tipična za kontinentalni dio Hrvatske, s razmjerno malim brojem smještajnih kapaciteta i pretežnim udjelom hotelskih kapaciteta. Posljednjih godina je zamijećeno poboljšanje kvalitete hotelske ponude te rast broja ukupnih smještajnih kapaciteta. U okviru ponude restorana naglasak je na autohtonim jelima, a sve je veći broj etno restorana u kojima su objedinjeni stari zanati i etno gastronomska ponuda. Dodatno kvaliteti ponude u ovom segmentu doprinose i obiteljska poljoprivredna gospodarstva čiju ponudu karakteriziraju vlastito proizvedene kvalitetne namirnice te gastronomska ponuda kraja. Trend poboljšanja prisutan u segmentu ugostiteljske ponude predstavlja značajan preduvjet za jačanje prepoznatljivosti i konkurentnosti cjelokupne regije.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Ekonomija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija


Citiraj ovu publikaciju:

Vrtodušić Hrgović, Ana-Marija; Martinić, Martina; Petaković, Ema
Ugostiteljska ponuda kao element kvalitete destinacije – primjer Osječko - baranjske županije // 21. Međunarodni simpozij o kvaliteti, Kvaliteta - jučer, danas, sutra / Drljača , Miroslav (ur.).
Crikvenica: Hrvatsko društvo menadžera kvalitete, 2020. str. 439-449 (predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)
Vrtodušić Hrgović, A., Martinić, M. & Petaković, E. (2020) Ugostiteljska ponuda kao element kvalitete destinacije – primjer Osječko - baranjske županije. U: Drljača , M. (ur.)21. Međunarodni simpozij o kvaliteti, Kvaliteta - jučer, danas, sutra.
@article{article, author = {Vrtodu\v{s}i\'{c} Hrgovi\'{c}, Ana-Marija and Martini\'{c}, Martina and Petakovi\'{c}, Ema}, editor = {Drlja\v{c}a, M.}, year = {2020}, pages = {439-449}, keywords = {Osje\v{c}ko-baranjska \v{z}upanija, turisti\v{c}ki razvoj, turisti\v{c}ki promet, kvaliteta destinacije, ugostiteljska ponuda}, title = {Ugostiteljska ponuda kao element kvalitete destinacije – primjer Osje\v{c}ko - baranjske \v{z}upanije}, keyword = {Osje\v{c}ko-baranjska \v{z}upanija, turisti\v{c}ki razvoj, turisti\v{c}ki promet, kvaliteta destinacije, ugostiteljska ponuda}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo menad\v{z}era kvalitete}, publisherplace = {Crikvenica, Hrvatska} }
@article{article, author = {Vrtodu\v{s}i\'{c} Hrgovi\'{c}, Ana-Marija and Martini\'{c}, Martina and Petakovi\'{c}, Ema}, editor = {Drlja\v{c}a, M.}, year = {2020}, pages = {439-449}, keywords = {Osje\v{c}ko-baranjska county, tourism development, tourist traffic, quality of destination, restaurant offer}, title = {The quality of hospitality offer in Osje\v{c}ko - baranjska county}, keyword = {Osje\v{c}ko-baranjska county, tourism development, tourist traffic, quality of destination, restaurant offer}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo menad\v{z}era kvalitete}, publisherplace = {Crikvenica, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font