Pregled bibliografske jedinice broj: 1069141
Mogućnost korištenja metode disperzije matrice na čvrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka
Mogućnost korištenja metode disperzije matrice na čvrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka // Book of Abstracts FOOD INDUSTRY BY-PRODUCT / Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 7-8 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1069141 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Mogućnost korištenja metode disperzije matrice na
čvrstoj fazi za ekstrakciju polifenola iz
nusproizvoda prerade tradicionalnih sorti jabuka
(The possibility of using matrix solid-phase
dispersion method for the recovery of polyphenols
from the by-product of traditional apple
processing)
Autori
Lončarić Ante ; Jozinović, Antun ; Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Skendrović Babojelić, Martina ; Kovač, Tihomir ; Lores, Marta
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts FOOD INDUSTRY BY-PRODUCT
/ Ačkar, Đurđica - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020, 7-8
ISBN
978-953-7005-71-9
Skup
1. međunarodni znanstveno-stručni skup: Food industry by-products
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 26.06.2020
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
MSPD ekstrakcija ; polifenoli ; tradicionalne jabuke ; nusproizvodi
(MSPD extraction ; polyphenols ; traditional apples ; by-products)
Sažetak
Disperzija matrice na čvrstoj fazi (engl. Matrix solid phase dispersion - MSPD) je rutinski analitički postupak s više primjena od kojih je ekstrakcija pokazala vrlo obećavajuće rezultate. MSPD ekstrakcija se temelji na miješanju uzorka matrice s čvrstim nosačem, nakon čega se dobivena smjesa koristi za punjenje kolone iz koje se analiti eluiraju s pogodnim otapalom. Glavna prednost MSPD-a u odnosu na klasične ekstrakcijske postupke je istodobna ekstrakcija i izolacija ciljanih komponenti uzorka. Prethodna istraživanja optimiranja MSPD postupka za ekstrakciju polifenola provedene su na nusproizvodima proizvodnje crnih i bijelih vina. Međutim, ovo je prvi put da se MSPD koristi za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda nastalih preradom tradicionalnih jabuka. MSPD postupak ekstrakcije ukupnih polifenola iz nusproizvoda nastalih preradom dvanaest tradicionalnih sorti jabuka optimiran je metodom odzivne površine. Proces je optimiran s obzirom na izlaznu varijablu odnosno ukupni sadržaj polifenola. Dobiveni optimalni ekstrakcijski uvjeti su 0, 2 g uzorka, 0, 8 g sredstava za disperziju, otapalo 57 % otopine metanola u vodi i konačni volumen ekstrakta 5 ml. Najzastupljeniji polifenoli u ekstraktu su bili klorogenska kiselina, procijanidin B2 i epikatehin. Jabuke koje bi se mogle istaknuti kao važan izvor ovih spojeva su 'Bobovac' i 'Božićnica'. Pored velikog iskorištenja, MSPD postupak se pokazao kao jeftin, brz, zahtijeva malu količinu otapala, a potrebna oprema je vrlo lako dostupna. Prema tome, MSPD postupak mogao bi biti odličan izbor za ekstrakciju polifenola iz nusproizvoda prerade tradicionalnih jabuka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ante Lončarić
(autor)
Martina Skendrović Babojelić
(autor)
Tihomir Kovač
(autor)
Jurislav Babić
(autor)
Drago Šubarić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)