Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1069137

Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva tamne čokolade


Vincek, Ivana
Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva tamne čokolade, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1069137 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva tamne čokolade
(Effect of Addition of Cocoa Shell on Properties of Dark Chocolate)

Autori
Vincek, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
29.06

Godina
2020

Stranica
39

Mentor
Jozinović, Antun

Neposredni voditelj
Barišić, Veronika

Ključne riječi
kakaova ljuska ; visokonaponsko električno pražnjenje ; tamna čokolada
(cocoa shell ; high voltage electrical discharge ; dark chocolate)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva tamne čokolade. Kakaova ljuska je tretirana visokonaponskim električnim pražnjenjem kroz 15 minuta u koncentraciji od 3 % i na frekvenciji 40 Hz. Čokolade s tretiranom i netretiranom ljuskom u udjelima od 5, 10 i 15 % proizvedene su u laboratorijskom kugličnom mlinu uz primjenu sljedećih uvjeta: temperatura kupelji 55 °C ; 2, 5 kg kuglica i brzina okretaja 60 o/min. Nakon procesa miješanja u kugličnom mlinu, čokolade su temperirane i oblikovane u kalupima. Nakon hlađenja (8 °C) dobivenim čokoladama su određeni sljedeći parametri: boja (nakon hlađenja, nakon tjedan dana, mjesec i dva mjeseca), tvrdoća, veličina čestica i viskoznost. Rezultati su pokazali da se dodatkom kakaove ljuske povećava viskoznost i veličina čestica, a smanjuje tvrdoća čokolada. Također dodatkom ljuske čokolade su bile tamnije u usporedbi s čokoladom bez dodane kakaove ljuske. Nakon dva mjeseca više su posvijetlile čokolade s kakaovom ljuskom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-UIP-2017-05-8709 - Primjena kakaove ljuske u proizvodnji čokolade i srodnih proizvoda (COCOCHOCO) (Ačkar, Đurđica, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Veronika Barišić (mentor)

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vincek, Ivana
Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva tamne čokolade, 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Vincek, I. (2020) 'Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva tamne čokolade', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vincek, Ivana}, year = {2020}, pages = {39}, keywords = {kakaova ljuska, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje, tamna \v{c}okolada}, title = {Utjecaj dodatka kakaove ljuske na svojstva tamne \v{c}okolade}, keyword = {kakaova ljuska, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}njenje, tamna \v{c}okolada}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vincek, Ivana}, year = {2020}, pages = {39}, keywords = {cocoa shell, high voltage electrical discharge, dark chocolate}, title = {Effect of Addition of Cocoa Shell on Properties of Dark Chocolate}, keyword = {cocoa shell, high voltage electrical discharge, dark chocolate}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font