Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1069000

Primjena novih tehnologija za ekstrakciju polifenola iz komine borovnice


Jelinić Josip
Primjena novih tehnologija za ekstrakciju polifenola iz komine borovnice, 2020., diplomski rad, Prehambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1069000 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena novih tehnologija za ekstrakciju polifenola iz komine borovnice
(The Application of Novel Technologies for the Extraction of Polyphenols from Blueberry Pomace)

Autori
Jelinić Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prehambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.06

Godina
2020

Stranica
55

Mentor
Jozinović, Antun ; Lončarić, Ante

Ključne riječi
borovnica ; polifenoli ; visokonaponsko električno praženjenje ; pulsirajuće električno polje, ultrazvuk ; antioksidacijska aktivnost
(blueberry ; polyphenols ; high voltage electric discharge ; pulsed electric field ; ultrasound ; antioxidant activity)

Sažetak
Cilj rada bio je na osnovi dostupnih literaturnih izvora prikazati dosadašnje spoznaje o inovativnim tehnikama za ekstrakciju polifenolnih spojeva iz biljnih materijala. Nadalje, eksperimentalno provesti istraživanje o učinkovitosti ekstrakcije polifenolnih spojeva iz komine borovnice primjenom visokonaponskog električnog pražnjenja, pulsirajućeg električnog polja i ultrazvuka ovisno o otapalu na bazi metanola odnosno etanola. Na temelju provedenog istraživanja najboljom metodom pokazala se ekstrakcija primjenom pulsirajućeg električnog polja gdje je najviše ukupnih polifenola ekstrahirano pri uvjetima: jakost polja 20 kV/cm u vremenskom trajanju od 15 min uz upotrebu otapala na bazi etanola, a najveću antioksidativnu aktivnost imao je ekstrakt dobiven pri uvjetima: jakost polja od 20 kV/cm u vremenskom trajanju od 15 min uz upotrebu otapala na bazi etanola. Najbolja metoda za ekstrakciju antocijana i flavonola pokazala se ekstrakcija potpomognuta pulsirajućim električnim poljem pri uvjetima: jakost polja od 20 kV/cm, brojem impulsa 100 i uz upotrebu otapala na bazi metanola, dok je najbolja metoda za ekstrakciju fenolnih kiselina također ekstrakcija potpomognuta pulsirajućim električnim poljem uz iste prethodne uvjete, ali uz upotrebu otapala na bazi etanola.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ante Lončarić (mentor)

Avatar Url Antun Jozinović (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jelinić Josip
Primjena novih tehnologija za ekstrakciju polifenola iz komine borovnice, 2020., diplomski rad, Prehambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Jelinić Josip (2020) 'Primjena novih tehnologija za ekstrakciju polifenola iz komine borovnice', diplomski rad, Prehambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {55}, keywords = {borovnica, polifenoli, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}enjenje, pulsiraju\'{c}e elektri\v{c}no polje, ultrazvuk, antioksidacijska aktivnost}, title = {Primjena novih tehnologija za ekstrakciju polifenola iz komine borovnice}, keyword = {borovnica, polifenoli, visokonaponsko elektri\v{c}no pra\v{z}enjenje, pulsiraju\'{c}e elektri\v{c}no polje, ultrazvuk, antioksidacijska aktivnost}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2020}, pages = {55}, keywords = {blueberry, polyphenols, high voltage electric discharge, pulsed electric field, ultrasound, antioxidant activity}, title = {The Application of Novel Technologies for the Extraction of Polyphenols from Blueberry Pomace}, keyword = {blueberry, polyphenols, high voltage electric discharge, pulsed electric field, ultrasound, antioxidant activity}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font