Pregled bibliografske jedinice broj: 1068972
Optimizacija zapisa nutritivnih informacija s ciljem primjene NFC tehnologije u pametnoj ambalaži
Optimizacija zapisa nutritivnih informacija s ciljem primjene NFC tehnologije u pametnoj ambalaži, 2020., diplomski rad, diplomski, Sveučilište Sjever / Odjel ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša, Koprivnica
CROSBI ID: 1068972 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija zapisa nutritivnih informacija s ciljem
primjene NFC tehnologije u pametnoj ambalaži
(Nutritional information optimization for application
of NFC technology in smart packaging)
Autori
Bokor, Petra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Sveučilište Sjever / Odjel ambalaža, recikliranje i zaštita okoliša
Mjesto
Koprivnica
Datum
29.06
Godina
2020
Stranica
80
Mentor
Tomiša, Mario
Ključne riječi
ambalažna industrija ; NFC tehnologija ; NFC oznaka ; optimizacija zapisa nutritivnih informacija ; NTAG213
(packaging industry ; NFC technology ; NFC tag ; nutrition information record optimization ; NTAG213)
Sažetak
NFC tehnologija (engl. Near Field Communication Technology) omogućuje jednostavnu komunikaciju između podržanih uređaja, odnosno između kompatibilnih pametnih telefona ili pametnog telefona i posebno dizajnirane NFC oznake. Temelji se na bežičnom spajanju dva kompatibilna uređaja koji se moraju nalaziti na maksimalnoj udaljenosti od 10 centimetara, najčešće između 4 do 5 centimetara. NFC oznake su pasivna komponenta, što znači da nemaju vlastiti izvor električne energije. Za ostvarenje interakcije, odnosno uspostavu NFC komunikacije potrebna je aktivna NFC komponenta, što su najčešće mobilni uređaji s omogućenom NFC tehnologijom. NFC oznake pokazale su se korisnima u industriji ambalaže, iz razloga što služe kao poveznica između materijalnog i digitalnog svijeta. Zbog mogućnosti koje nam pružaju, poput identifikacije ili interakcije, omogućuju nam potpuno novi pogled na ambalažu i pripadajuću industriju. Tema ovog rada je NFC tehnologija i njezina primjena u ambalažnoj industriji, s posebnim naglaskom na metodu kojom se nutritivne informacije proizvoda mogu zapisati na NFC oznaku. U teorijskom dijelu rada objašnjavaju se temeljni pojmovi – NFC tehnologija i NFC oznake. U eksperimentalnom dijelu rada prikazuje se optimizacija zapisa nutritivnih informacija odabranih proizvoda s ciljem njihovog zapisa na pripadajući čip ekonomski najisplativije trenutno dostupne NFC oznake na tržištu. Cilj rada je na temelju odabranih proizvoda utvrditi optimalni format zapisa nutritivnih informacija kako bi se mogle pohraniti na odabranu NFC oznaku, NTAG213.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Grafička tehnologija, Informacijske i komunikacijske znanosti