Pregled bibliografske jedinice broj: 1068865
Potencijal ljuske jaja za proizvodnju visokovrijednih proizvoda
Potencijal ljuske jaja za proizvodnju visokovrijednih proizvoda // Book of Abstracts FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS / Ačkar, Đurđica (ur.).
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020. str. 17-18 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1068865 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Potencijal ljuske jaja za proizvodnju
visokovrijednih proizvoda
(Eggshells - A Potential Source For The Production Of
Valuable Products)
Autori
Strelec, Ivica ; Ostojčić, Marta ; Budžaki, Sandra
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts FOOD INDUSTRY BY-PRODUCTS
/ Ačkar, Đurđica - Osijek : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2020, 17-18
ISBN
97-953-7005-71-9
Skup
International Conference Food industry by products
Mjesto i datum
Kopačevo, Hrvatska, 26.06.2020
Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
ljuska jaja ; kalcijeve soli ; membrana jaja ; proteini ; lizozim
(eggshells ; calcium salts ; eggshell membrane ; egg white proteins ; lysozyme)
Sažetak
Jedan od pet glavnih izazova održivog gospodarenja otpadom poljoprivredno-prehrambene industrije je primjena strategije kružnog gospodarenja po modelu „zero-waste“ uz razvoj inovativnih tehnika transformacije otpada u svrhu proizvodnje visokovrijednih proizvoda poput kemikalija, dodataka prehrani, farmaceutika, nutraceutika i/ili funkcionalnih materijala. Među brojnim otpadom ističe se i ljuska jaja koja bi mogla poslužiti kao sirovina za proizvodnju najmanje tri različite klase visokovrijednih proizvoda: antimikrobnih proteina, kalcijevih soli, te nosača za imobilizaciju enzima. Može li se ljuska jaja kao otpad iskoristiti za istovremenu proizvodnju istih je pitanje na koje se ovim istraživanjem htio dobiti odgovor. U tu svrhu, ljuska jaja je podvrgnuta dvostupanjskoj obradi. U prvom stupnju obrade, ispiranjem ljuske jaja vodom, u otopini su dobiveni visokovrijedni proteini bjelanjka, a među inima i antimikrobni enzim lizozim, pri čemu je na 10 g vlažne mase ljuske jaja dobiveno 142 ± 2, 81 mg proteina, dok je lizozim pokazao prosječnu aktivnost od 300 ± 10 U/mL, odnosno ekvivalent od 30680 U po 10 g ljuske jaja. U drugom stupnju obrade ljuske jaja vodenim otopinama octene, kloridne ili o-fosforne kiseline provedeno je potpuno otapanje kalcijeva karbonata ljuske jaja te su istovremeno dobivene otopine odgovarajućih kalcijevih soli (kalcijev klorid, kalcijev acetat, kalcijev hidrogenfosfat) i membrane jaja kao potencijalni nosači za imobilizaciju enzima. Prosječni prinos membrana jaja iznosio je 0, 25 ± 0, 1 g na 10 g vlažne mase ljuske jaja, a primjenom postupaka uparavanja i taloženja etanolom, kalcijeve soli su izdvojene iz otopina u obliku kristala i/ili praha uz visoki stupanj prinosa (< 90%). Mogu li se dobivene kalcijeve soli uporabiti kao aditivi u prehrambenoj industriji i/ili kao dodatci prehrani pokazat će daljnje analize.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek