Pregled bibliografske jedinice broj: 1068550
Uloga enkapsulacije u prijenosu bioaktivnih komponenti
Uloga enkapsulacije u prijenosu bioaktivnih komponenti, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1068550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Uloga enkapsulacije u prijenosu bioaktivnih
komponenti
(The Role of Encapsulation in Mass Transfer of
Bioactive Compounds)
Autori
Nemet, Anja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
26.06
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Bucić-Kojić, Ana
Ključne riječi
bioaktivne tvari ; tehnike enkapsulacije ; kontrolirano otpuštanje bioaktivnih tvari
(bioactive compounds ; encapsulation techniques ; controlled release of bioactive compounds)
Sažetak
Enkapsulacija se može definirati kao proces ugrađivanja aktivne tvari u malu kapsulu s ciljem povećanja stabilnosti ili kontroliranog otpuštanja ciljane tvari. Za formiranje kapsula koriste se različite tehnike enkapsulacije koje su opisane u ovom radu kao što su: sušenje raspršivanjem, hlađenje raspršivanjem, sušenje smrzavanjem, ekstruzija, emulgiranje, koacervacija, molekularna inkluzija, ionsko geliranje, enkapsulacija u kvascu te primjena liposoma u enkapsulaciji. Na proces enkapsulacije utječu brojni parametri uključujući: pH, temperaturu, koncentraciju i vrstu tvari za enkapsuliranje (npr. polimera) i dr. Kontrolirano otpuštanje enkapsuliranih aktivnih tvari jedna je od važnih uloga enkapsulacije što je posebno bitno kod obogaćivanja hrane bioaktivnim tvarima, kod probave i apsorpcije bioaktivnih tvari u ljudskom organizmu te kod isporuke lijekova u organizmu ljudi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Ana Bucić-Kojić
(mentor)