Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1068550

Uloga enkapsulacije u prijenosu bioaktivnih komponenti


Nemet, Anja
Uloga enkapsulacije u prijenosu bioaktivnih komponenti, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1068550 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Uloga enkapsulacije u prijenosu bioaktivnih komponenti
(The Role of Encapsulation in Mass Transfer of Bioactive Compounds)

Autori
Nemet, Anja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
26.06

Godina
2020

Stranica
26

Mentor
Bucić-Kojić, Ana

Ključne riječi
bioaktivne tvari ; tehnike enkapsulacije ; kontrolirano otpuštanje bioaktivnih tvari
(bioactive compounds ; encapsulation techniques ; controlled release of bioactive compounds)

Sažetak
Enkapsulacija se može definirati kao proces ugrađivanja aktivne tvari u malu kapsulu s ciljem povećanja stabilnosti ili kontroliranog otpuštanja ciljane tvari. Za formiranje kapsula koriste se različite tehnike enkapsulacije koje su opisane u ovom radu kao što su: sušenje raspršivanjem, hlađenje raspršivanjem, sušenje smrzavanjem, ekstruzija, emulgiranje, koacervacija, molekularna inkluzija, ionsko geliranje, enkapsulacija u kvascu te primjena liposoma u enkapsulaciji. Na proces enkapsulacije utječu brojni parametri uključujući: pH, temperaturu, koncentraciju i vrstu tvari za enkapsuliranje (npr. polimera) i dr. Kontrolirano otpuštanje enkapsuliranih aktivnih tvari jedna je od važnih uloga enkapsulacije što je posebno bitno kod obogaćivanja hrane bioaktivnim tvarima, kod probave i apsorpcije bioaktivnih tvari u ljudskom organizmu te kod isporuke lijekova u organizmu ljudi.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2018-01-1227 - Razvoj održivog integriranog procesa proizvodnje biološki aktivnih izolata iz proizvodnih ostataka prehrambene industrije (POPI-WinCEco) (Bucić-Kojić, Ana, HRZZ ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ana Bucić-Kojić (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Nemet, Anja
Uloga enkapsulacije u prijenosu bioaktivnih komponenti, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Nemet, A. (2020) 'Uloga enkapsulacije u prijenosu bioaktivnih komponenti', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nemet, Anja}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {bioaktivne tvari, tehnike enkapsulacije, kontrolirano otpu\v{s}tanje bioaktivnih tvari}, title = {Uloga enkapsulacije u prijenosu bioaktivnih komponenti}, keyword = {bioaktivne tvari, tehnike enkapsulacije, kontrolirano otpu\v{s}tanje bioaktivnih tvari}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nemet, Anja}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {bioactive compounds, encapsulation techniques, controlled release of bioactive compounds}, title = {The Role of Encapsulation in Mass Transfer of Bioactive Compounds}, keyword = {bioactive compounds, encapsulation techniques, controlled release of bioactive compounds}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font