Pregled bibliografske jedinice broj: 1068399
Prirodna raznolikost i simbiozna učinkovitost autohtonih sojeva rizobija koji noduliraju stočni grašak
Prirodna raznolikost i simbiozna učinkovitost autohtonih sojeva rizobija koji noduliraju stočni grašak // Journal of Central European agriculture, 21 (2020), 2; 292-299 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1068399 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prirodna raznolikost i simbiozna učinkovitost
autohtonih sojeva rizobija
koji noduliraju stočni grašak
(Biodiversity and symbiotic efficiency of
indigenous rhizobia nodulating
field pea)
Autori
Blažinkov, Mihaela ; Uher, Darko ; Romanjek Fajdetić, Nataša ; Japundžić-Palenkić, Božica ; Sikora, Sanja
Izvornik
Journal of Central European agriculture (1332-9049) 21
(2020), 2;
292-299
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
biološka fiksacija dušika, rizobije, stočni grašak, genetska raznolikost
(biological nitrogen fixation, rhizobia, field pea, genetic diversity)
Sažetak
Glavni cilj istraživanja je utvrditi genetsku raznolikost unutar prirodne populacije rizobija koji noduliraju stočni grašak na području sjeverozapadne Hrvatske te procijeniti njihovu simbioznu učinkovitost. Identifikacija srodnih bakterijskih sojeva provedena je primjenom RAPD i rep-PCR metode te na osnovi razlika u nodulacijskoj nodD genskoj regiji putem PCR-RFLP metode. Dokazano je da se autohtoni sojevi međusobno značajno razlikuju kao i od referentnih sojeva Rhizobium leguminosarum bv. viciae korištenih u ovim istraživanjima. Na osnovu nodulacijskih gena primjenom PCR-RFLP metode utvrđeno je da većina izolata ima istu ili vrlo sličnu nodulacijsku nodD regiju osim izolata K22 i K23. Vegetacijski pokus u stakleniku postavljen je u svrhu procjene simbiozne učinkovitosti sojeva. Najveća masa suhe tvari kvržica utvrđena je primjenom izolata K23, K22, K17 i K20 što ukazuje na njihovu visoku infektivnost i nodulacijsku sposobnost. Signifikantno veći prinos zelene mase i suhe tvari nadzemnog dijela biljke, ostvaren je uz bakterizaciju s dva autohtona soja K26 i K16 koji su pokazali potencijalno visoku simbioznu učinkovitost u usporedbi s ostalim istraživanim sojevima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb,
Veleučilište u Slavonskom Brodu
Profili:
Mihaela Blažinkov
(autor)
Sanja Sikora
(autor)
Božica Japundžić-Palenkić
(autor)
Darko Uher
(autor)
Nataša Romanjek Fajdetić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Časopis indeksira:
- Web of Science Core Collection (WoSCC)
- Emerging Sources Citation Index (ESCI)
- Scopus