Pregled bibliografske jedinice broj: 106778
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti ohlađenog goveđeg mesa
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti ohlađenog goveđeg mesa, 2001., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 106778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti ohlađenog goveđeg mesa
(Bioelectrical impedance analysis for determining characteristics of cooled beef)
Autori
Medić, Helga
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.06
Godina
2001
Stranica
120
Mentor
Petrak, Tomislav
Ključne riječi
Goveđe meso; Bioelektrička impedancija; Predviđanje; Sastav
(Beef; Bioelectrical impedance; prediciton; composition)
Sažetak
Cilj rada bio je procjena upotrebljivosti mjerenja bioelektričke impedancije u utvrđivanju sastava goveđeg mesa. U tu svrhu, provedena su istraživanja sastava mišića M. psoas maior, M. longissimus dorsi i mm. obliquus abdominis externus et internus. Analitički su određivani kemijski parametri, odnosno udjel vode, masti, ukupnog dušika i pepela. Električka mjerenja vršena su uređajem HP RLC Meter 4284A, pri čemu su izmjereni parametri: modul impedacije i fazni kut. Vrijednosti reizistencije i reaktancije dobivene su računskim putem. Usporedbom kemijskih parametara (vode i masti) i električkih parametara (modul impedancije, fazni kut, rezistencija i reaktancija), metodom multiregresijske analize, dobivene su vrijednosti koeficijenata korelacije za sva tri mišića. Rezultati rada su pokazali da koeficijenti korelacije dobiveni iz udjela vode i električkih parametara pokazuju veću vrijednost od koeficijenata korelacije dobivenih iz odnosa masti i električkih parametara. Najbolji rezultati koeficijenata korelacije dobiveni su za odnos udjela vode i rezistecije, za sva tri ispitivana mišića (za M. longissimus dorsi 0, 9111 ; mm. obliquus abdominis externus et internus 0, 9091 ; M. psoas maior 0, 9321). Koeficijenti korelacije za odnos udjela vode i faznog kuta zadržali su visoke vrijednosti kod M. longissimus dorsi, gdje je koeficijent korelacije 0, 9241 i M. psoas maior, gdje je koeficijent korelacije 0, 9631, dok je kod mm. obliquus abdominis externu et internus taj koeficijent nešto niži, 0, 6316, ali statistički promatrano u čvrstoj korelaciji. Rezultati rada su potvrdili da se mjerenje bioelektričke impedancije, kao brza i neinvazivna metoda, može primijeniti u predviđanju sastava goveđeg mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija