Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 106778

Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti ohlađenog goveđeg mesa


Medić, Helga
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti ohlađenog goveđeg mesa, 2001., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 106778 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti ohlađenog goveđeg mesa
(Bioelectrical impedance analysis for determining characteristics of cooled beef)

Autori
Medić, Helga

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
08.06

Godina
2001

Stranica
120

Mentor
Petrak, Tomislav

Ključne riječi
Goveđe meso; Bioelektrička impedancija; Predviđanje; Sastav
(Beef; Bioelectrical impedance; prediciton; composition)

Sažetak
Cilj rada bio je procjena upotrebljivosti mjerenja bioelektričke impedancije u utvrđivanju sastava goveđeg mesa. U tu svrhu, provedena su istraživanja sastava mišića M. psoas maior, M. longissimus dorsi i mm. obliquus abdominis externus et internus. Analitički su određivani kemijski parametri, odnosno udjel vode, masti, ukupnog dušika i pepela. Električka mjerenja vršena su uređajem HP RLC Meter 4284A, pri čemu su izmjereni parametri: modul impedacije i fazni kut. Vrijednosti reizistencije i reaktancije dobivene su računskim putem. Usporedbom kemijskih parametara (vode i masti) i električkih parametara (modul impedancije, fazni kut, rezistencija i reaktancija), metodom multiregresijske analize, dobivene su vrijednosti koeficijenata korelacije za sva tri mišića. Rezultati rada su pokazali da koeficijenti korelacije dobiveni iz udjela vode i električkih parametara pokazuju veću vrijednost od koeficijenata korelacije dobivenih iz odnosa masti i električkih parametara. Najbolji rezultati koeficijenata korelacije dobiveni su za odnos udjela vode i rezistecije, za sva tri ispitivana mišića (za M. longissimus dorsi 0, 9111 ; mm. obliquus abdominis externus et internus 0, 9091 ; M. psoas maior 0, 9321). Koeficijenti korelacije za odnos udjela vode i faznog kuta zadržali su visoke vrijednosti kod M. longissimus dorsi, gdje je koeficijent korelacije 0, 9241 i M. psoas maior, gdje je koeficijent korelacije 0, 9631, dok je kod mm. obliquus abdominis externu et internus taj koeficijent nešto niži, 0, 6316, ali statistički promatrano u čvrstoj korelaciji. Rezultati rada su potvrdili da se mjerenje bioelektričke impedancije, kao brza i neinvazivna metoda, može primijeniti u predviđanju sastava goveđeg mesa.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
058506

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tomislav Petrak (mentor)

Avatar Url Helga Medić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Medić, Helga
Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti ohlađenog goveđeg mesa, 2001., magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Medić, H. (2001) 'Bioelektrička impedancija za određivanje osobitosti ohlađenog goveđeg mesa', magistarski rad, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Medi\'{c}, Helga}, year = {2001}, pages = {120}, keywords = {Gove\dje meso, Bioelektri\v{c}ka impedancija, Predvi\djanje, Sastav}, title = {Bioelektri\v{c}ka impedancija za odre\djivanje osobitosti ohla\djenog gove\djeg mesa}, keyword = {Gove\dje meso, Bioelektri\v{c}ka impedancija, Predvi\djanje, Sastav}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Medi\'{c}, Helga}, year = {2001}, pages = {120}, keywords = {Beef, Bioelectrical impedance, prediciton, composition}, title = {Bioelectrical impedance analysis for determining characteristics of cooled beef}, keyword = {Beef, Bioelectrical impedance, prediciton, composition}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font