Pregled bibliografske jedinice broj: 106754
Utjecaj razine mliječnosti na plodnost simentalskih prvotelki
Utjecaj razine mliječnosti na plodnost simentalskih prvotelki // 37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem / Kovačević, Vlado (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001. str. 315--- (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 106754 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj razine mliječnosti na plodnost
simentalskih prvotelki
(The influence of milk yield on fertility of first
lactation Simmental cows)
Autori
Rimac, Damir ; Pranić, Davorin ; Haluška, Josip
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
37. Znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
/ Kovačević, Vlado - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2001, 315---
Skup
37. znanstveni skup hrvatskih agronoma s međunarodnim sudjelovanjem
Mjesto i datum
Opatija, Hrvatska, 19.02.2001. - 23.02.2001
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
prvotelke ; simentalska pasmina ; proizvodnja mlijeka ; plodnost
(first lactation cows ; Simmental breed ; milk production ; fertility)
Sažetak
Proizvodnja mlijeka ima svoje biološko i proizvodno tj. ekonomsko značenje, a zajedno s reprodukcijom predstavlja materijalnu osnovu održanja vrste. Budući da je uvjetovana plodnošću sama proizvodnja mlijeka je inducirana telenjem, stoga je plodnost junica i krava biološka osnovica proizvodnje mlijeka, ali je sama plodnost ograničena intenzivnom proizvodnjom mlijeka. Za ispitivanje su korišteni laktacijski zaključci simentalskih prvotelki koje su prvu laktaciju započele u razdoblju od 1994-2000. godine. U ispitivanje je uključeno 1336 prvotelki. Podaci su izdvojeni iz baze podataka Hrvatskog stočarskog selekcijskog centra, a odnose se na proizvodnju i reproduktivne pokazatelje prvotelki s Vukovarsko-srijemske županije. Prikazana je varijabilnost količine mlijeka, mliječne masti, postotka mliječne masti, trajanja servis perioda i dobi pri prvom telenju. Koeficijent regresije pokazao je da se s povećanjem količine mlijeka za 1 kg servis period produžava za 0, 011 dana, odnosno za svakih 500 kg mlijeka više duljina servis perioda povećava se za 5, 5 dana u prosjeku.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo, Filozofija
POVEZANOST RADA