Pregled bibliografske jedinice broj: 106743
Genetske odlike simentalskog goveda u Hrvatskoj za prinos i kemnijski sastav mesa
Genetske odlike simentalskog goveda u Hrvatskoj za prinos i kemnijski sastav mesa, 2001., doktorska disertacija, Veterinarski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 106743 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Genetske odlike simentalskog goveda u Hrvatskoj za prinos i kemnijski sastav mesa
(Genetic characteritics of the Simmental cattle in Croatia for fattening and chemical composition of meat)
Autori
Božić, Pero
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Veterinarski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
10.08
Godina
2001
Stranica
111
Mentor
Karadjole, Ivo
Ključne riječi
simetalsko govedo; tovna sposobnost; kakvoća mesa; fenotipske i genetske korelacije; heritabilitet
(Simmental cattle; fattening capacity; meat quality; phenotypic and genetic correlation; heritability)
Sažetak
Istražene su fenotipske i genetske odlike simentalskog goveda u Hrvatskoj za tovnu sposobnost, klaoničku kakvoću, udio tkiva u rebranim isječcima i kemijski sastav dugih leđnih mišića (M.longissimus dorsi, MLD). U istraživanjima je bilo 326 junadi, koji su bili sinovi 29 bikova. Masa junadi na početku tova je u prosjeku bila 163, 23 kg, na kraju tova 533, 71 kg, prosječni dnevni prirast je bio 1, 218 kg, a prosječni neto dnevni prirast 0, 702 kg. Masa junadi prije klanja je u prosjeku bila 513, 79 kg, masa toplih polutki 310, 48 kg, masa hladnih polutki 305, 20 kg. Prosječni topli randman mesa je iznosio 60, 40%, a hladni randman mesa 59, 36%. Masa bubrežnog i zdjeličnog loja u prosjeku je iznosila 9, 53 kg, a udio bubrežnog i zdjeličnog loja u masi hladnih polutki 3, 09%. U rebranim isječcima prosječni udio mišića je bio 63, 83%, masti 14, 49%, kosti 17, 63% te tetiva i ovojnica 3, 49%. Kemijskom analizom MLD utvrđen je udio vode 75, 63%, suhe tvari 24, 37%, bjelančevina 21, 83%, masti 1, 46% i pepela 1, 08%. Analizom varijance i Duncanovim testom utvrđen je signifikantan utjecaj godina i sezona tova junadi na većinu istraživanih obilježja. Izračunate su linearne korelacije i regresije između svih obilježja te genetske korelacije postupkom kojim je isključen mogući utjecaj godina i sezona tova junadi. Heritabilitet (h2) je izračunat na način da su isključeni utjecaji godina i sezona tova junadi. Izračunati h2 za masu junadi na početku tova je 0, 925 ; masu junadi na kraju tova 0, 669 ; prosječni dnevni prirast 0, 436 ; prosječni neto dnevni prirast 0, 566 ; masu junadi prije klanja 0, 584 ; masu toplih polutki 0, 710 ; masu ohlađenih polutki 0, 646 ; topli randman mesa 0, 249 ; hladni randman mesa 0, 193 ; masu bubrežnog i zdjeličnog loja 0, 585 ; za udio bubrežnog i zdjeličnog loja u masi hladnih polovica 0, 520 ; za udio mišića 0, 702 ; udio masti 0, 489 ; kostiju 0, 421. Izračunati h2 za postotak vode u MLD je 0, 884 ; suhe tvari 0, 890 ; bjelančevina 0, 838 ; masti 0, 291 i za postotak pepela 0, 743. Utvrđeni rezultati istraživanja mogu se primijeniti kod selekcije simentalskog goveda u cilju povećanja proizvodnje i kakvoće mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Šumarstvo