Pregled bibliografske jedinice broj: 1067123
Proizvodnja čokoladnog sirnog namaza na bazi različitih vrsta sireva
Proizvodnja čokoladnog sirnog namaza na bazi različitih vrsta sireva, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 1067123 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja čokoladnog sirnog namaza na bazi
različitih vrsta sireva
(Production of chocolate cheese spread on the basis
of different types of cheese)
Autori
Grgurovac, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
15.07
Godina
2016
Stranica
63
Mentor
Lučan, Mirela
Ključne riječi
čokoladni sirni namaz ; kemijski sastav ; senzorska svojstva ; tekstura i boja sira
(chocolate cream cheese ; chemical composition ; sensory properties ; cheese texture and colour)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati mogudnosti proizvodnje čokoladnog sirnog namaza na bazi različitih sireva. Ukupno je proizvedeno dvanaest uzoraka sirnih namaza, po četiri na bazi krem sira, Mascarponea i kuhanog sira. Uz svježe mlijeko, ispitivana je i mogudnost upotrebe UHT čokoladnog mlijeka. Uzorci su podvrgnuti ispitivanju kemijskog sastava, fizikalno- kemijskih svojstava, boje, teksturalnog profila (čvrstoda, ljepljivost, odgođena elastičnost, kohezivnost, gumenost, otpor žvakanju i elastičnost), viskoznosti, te senzorskih svojstava. Uzorci proizvedenih sireva su se značajno razlikovali po svom kemijskom sastavu, reološkim i teksturalnim svojstvima, ovisno o upotrijebljenoj sirovini, načinu proizvodnje i dodacima. Vedina dobivenih sirnih namaza su dobili visoke senzorske ocjene, što pokazuje da je moguda proizvodnja čokoladnog sirnog namaza, osim na bazi krem sira i na bazi Mascarponea i kuhanog gruša, ali isto tako i da je mogude toplinsko-kiselinsko i kiselinsko-enzimsko grušanje UHT čokoladnog mlijeka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Lučan Čolić
(mentor)