Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1067122

Primjena odabranih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira tipa Feta


Vidaček, Štefica
Primjena odabranih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira tipa Feta, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 1067122 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena odabranih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira tipa Feta
(Production of feta-type cheese with selected mixed starter cultures)

Autori
Vidaček, Štefica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
53

Mentor
Lučan, Mirela ; Lukinac Čačić, Jasmina

Ključne riječi
Feta ; starter kulture ; FRC-60 ; ABT-5 ; TY 971 ; M 179 ; BB 46 ; L. casei 01 ; K 01
(Feta ; Starter cultures ; FRC-60 ; ABT-5 , TY 971 ; M 179 ; BB 46 ; L. casei 01 ; K 01)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada je ispitati utjecaj mješovitih starter kultura na proizvodnju sira tipa Fete od kravljeg mlijeka u laboratorijskim uvjetima. Provedeno je ispitivanje teksturalnog profila sira (čvrstoća, ljepljivost/adhezivnost, odgođena elastičnost, kohezivnost, gumenost, otpor žvakanju i elastičnost), boja sira, fizikalno-kemijska svojstva i senzorska svojstva. Primijenjena starter kultura je statistički značajno utjecala na osnovna fizikalno-kemijska svojstva proizvedenog sira tipa Feta. Rezultati su pokazali da je najveći prinos sira zabilježen u uzorcima koji su u sastavu starter kulture imali jogurtnu kulturu (uzorci 2 i 6), a koji imaju i najveći udio vode u svom sastavu, odnosno najniži udio masti, proteina i ukupne suhe tvari. L* vrijednost boje je u svim uzorcima bila veća od 94, te su svi sirevi gotovo potpuno svijetle boje, što je karakteristično za Feta sir. Starter kultura je utjecala i na profil teksture sireva, s tim da najveća odstupanja od kontrolnog uzorka pokazuje uzorak 2, proizveden pomoću mješovite jogurtno-mezofilne kulture (TY-971 ± M-179), koji je imao statistički najmanju čvrstoću i najmanji otpor žvakanju, zbog čega je dobio i najniže senzorske ocjene. Najviše senzorske ocjene dobili su kontrolni uzorci sira proizvedeni pomoću standardne kulture za Fetu (FRC-60), te uzorci sira proizvedeni pomoću mješovitih kultura s dodatkom probiotičkih bifidobakterija (FRC-60 ± BB-46, ABT-5 ± M 179).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jasmina Lukinac (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Vidaček, Štefica
Primjena odabranih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira tipa Feta, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
Vidaček, Š. (2016) 'Primjena odabranih mješovitih starter kultura u proizvodnji sira tipa Feta', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Vida\v{c}ek, \v{S}tefica}, year = {2016}, pages = {53}, keywords = {Feta, starter kulture, FRC-60, ABT-5, TY 971, M 179, BB 46, L. casei 01, K 01}, title = {Primjena odabranih mje\v{s}ovitih starter kultura u proizvodnji sira tipa Feta}, keyword = {Feta, starter kulture, FRC-60, ABT-5, TY 971, M 179, BB 46, L. casei 01, K 01}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Vida\v{c}ek, \v{S}tefica}, year = {2016}, pages = {53}, keywords = {Feta, Starter cultures, FRC-60, ABT-5 , TY 971, M 179, BB 46, L. casei 01, K 01}, title = {Production of feta-type cheese with selected mixed starter cultures}, keyword = {Feta, Starter cultures, FRC-60, ABT-5 , TY 971, M 179, BB 46, L. casei 01, K 01}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font