Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1067120

Promjena boje Mozzarelle tijekom pečenja


Mišić, Ivana
Promjena boje Mozzarelle tijekom pečenja, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 1067120 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Promjena boje Mozzarelle tijekom pečenja
(Browning of Mozzarella during the baking)

Autori
Mišić, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
10.10

Godina
2016

Stranica
64

Mentor
Lučan, Mirela ; Lukinac Čačić, Jasmina

Ključne riječi
Mozzarella ; boja ; posmeđivanje ; računalna analiza slike ; kolorimetar
(Mozzarella ; browning ; colour ; digital image analysis ; colorimeter)

Sažetak
Budući da je boja svojstvo prehrambenog proizvoda koje se prvo uočava od velike je važnosti jer može stvoriti pozitivno odnosno negativno mišljenje o proizvodu. Cilj ovog diplomskog rada je pratiti promjenu boje sira Mozzarella tijekom pečenja, primjenom računalne analize slike i kolorimetra. Uzorci sira Mozzarella su prikupljeni na tržištu. Promjene boje tijekom pečenja su određivane u uobičajenim uvjetima pečenja pizze (200 °C/5 min). Također su analizirana i fizikalno-kemijska, te senzorska svojstva uzoraka. Ukupna promjena boje kao i faktor posmeđivanja donje površine uzoraka, analizirani pomoću računalne analize slike, su imali niže vrijednosti nego na površini sira. Rezultati metode bodovanja i deskriptivna analiza pokazali su visoku prihvatljivost svih uzoraka, osobito nakon pečenja kada su i ocjene bile veće. Ukupni rezultati su pokazali da metoda računalne analize slike objektivnija od kolorimetra obzirom da obuhvaća cijelu površinu uzoraka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Jasmina Lukinac (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mišić, Ivana
Promjena boje Mozzarelle tijekom pečenja, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
Mišić, I. (2016) 'Promjena boje Mozzarelle tijekom pečenja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}i\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {64}, keywords = {Mozzarella, boja, posme\djivanje, ra\v{c}unalna analiza slike, kolorimetar}, title = {Promjena boje Mozzarelle tijekom pe\v{c}enja}, keyword = {Mozzarella, boja, posme\djivanje, ra\v{c}unalna analiza slike, kolorimetar}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mi\v{s}i\'{c}, Ivana}, year = {2016}, pages = {64}, keywords = {Mozzarella, browning, colour, digital image analysis, colorimeter}, title = {Browning of Mozzarella during the baking}, keyword = {Mozzarella, browning, colour, digital image analysis, colorimeter}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font