Pregled bibliografske jedinice broj: 1067119
Utjecaj udjela soli na parametre kakvoće sira tipa Feta
Utjecaj udjela soli na parametre kakvoće sira tipa Feta, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 1067119 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj udjela soli na parametre kakvoće sira tipa
Feta
(Influence of salt content on the parameters of
quality of Feta cheese)
Autori
Stuparić, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
10.10
Godina
2016
Stranica
47
Mentor
Lučan, Mirela
Ključne riječi
Feta sir ; udio soli ; kemijska i fizikalna svojstva ; kakvoća
(Feta cheese ; salt content ; chemical and physical properties ; quality)
Sažetak
Zadatak ovog rada bio je istražiti utjecaj udjela soli na razne parametre kvalitete sireva tipa Feta. U tu svrhu nasumično je odabrano 7 različitih vrsta sireva sa tržišta, koji su podvrgnuti analizi. Ispitivali su se: kemijski sastav sireva, fizikalna svojstva, boja, teksturalni profil (čvrstoća, ljepljivost, odgođena elastičnost, kohezivnost, gumenost, otpor žvakanju, elastičnost) te je provedena senzorska analiza. Rezultati su pokazali različite vrijednosti, u skladu s kojima su sirevi na kraju ocijenjeni i kategorizirani u skupine. S obzirom na dobivene rezultate izvedeni su zaključci o utjecaju udjela soli na razna fizikalna i teksturalna svojstva, ali i na ukupnu kvalitetu Feta sira.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Lučan Čolić
(mentor)