Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1067113

Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira


Oršulić, Mladen
Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 1067113 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira
(Optimization of the fat content in a mixture of milk and cream to produce fresh cream cheese)

Autori
Oršulić, Mladen

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
10.10

Godina
2016

Stranica
53

Mentor
Lučan, Mirela

Ključne riječi
krem sir ; proizvodnja ; fizikalno-kemijska svojstva ; prinos i senzorska analiza
(cream cheese ; production ; physical and chemical characteristics ; yield and sensory analysis)

Sažetak
Svježi krem sir je vrlo popularan i raširen proizvod diljem Europe i šire, proizvodnja je vrlo jednostavna te se za proizvodnju koriste glavna tri sastojka: mlijeko, vrhnje i manja količina morske soli. Hrvatsko i europsko tržište je vrlo bogato različitim tipovima krem sira. Zbog ogromne konkurencije i želje da budu na samo vrhu globalnog tržišta, hrvatski proizvođači sireva do krajnjih granica ulažu napore i znanje u optimiranje tehnoloških parametara proizvodnje i dobivanje proizvoda visoke kvalitete. Kako bi utvrdili optimalne udjele mliječne masti za njegovu proizvodnju, proizvedeno je šest različitih uzoraka krem sira, te je ispitivan optimalni udio mliječne masti u mješavini mlijeka i vrhnja. Optimalni udjeli mliječne masti određeni su nakon određivanja iskorištenja, fizikalno-kemijskih svojstava, teksturalnih svojstava sira, te senzorske analize. Iz provedenih analiza utvrđeno je da su za proizvodnju svježeg krem sira optimalne mješavine mlijeka i vrhnja s 12, 5% i 15% mliječne masti. Ovi udjeli mliječne masti daju svježe krem sireve izvrsne kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Oršulić, Mladen
Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
Oršulić, M. (2016) 'Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Or\v{s}uli\'{c}, Mladen}, year = {2016}, pages = {53}, keywords = {krem sir, proizvodnja, fizikalno-kemijska svojstva, prinos i senzorska analiza}, title = {Optimizacija udjela masti u mje\v{s}avini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svje\v{z}eg krem sira}, keyword = {krem sir, proizvodnja, fizikalno-kemijska svojstva, prinos i senzorska analiza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Or\v{s}uli\'{c}, Mladen}, year = {2016}, pages = {53}, keywords = {cream cheese, production, physical and chemical characteristics, yield and sensory analysis}, title = {Optimization of the fat content in a mixture of milk and cream to produce fresh cream cheese}, keyword = {cream cheese, production, physical and chemical characteristics, yield and sensory analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font