Pregled bibliografske jedinice broj: 1067113
Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira
Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira, 2016., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 1067113 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimizacija udjela masti u mješavini mlijeka i
vrhnja za proizvodnju svježeg krem sira
(Optimization of the fat content in a mixture of
milk and cream to produce fresh cream cheese)
Autori
Oršulić, Mladen
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
10.10
Godina
2016
Stranica
53
Mentor
Lučan, Mirela
Ključne riječi
krem sir ; proizvodnja ; fizikalno-kemijska svojstva ; prinos i senzorska analiza
(cream cheese ; production ; physical and chemical characteristics ; yield and sensory analysis)
Sažetak
Svježi krem sir je vrlo popularan i raširen proizvod diljem Europe i šire, proizvodnja je vrlo jednostavna te se za proizvodnju koriste glavna tri sastojka: mlijeko, vrhnje i manja količina morske soli. Hrvatsko i europsko tržište je vrlo bogato različitim tipovima krem sira. Zbog ogromne konkurencije i želje da budu na samo vrhu globalnog tržišta, hrvatski proizvođači sireva do krajnjih granica ulažu napore i znanje u optimiranje tehnoloških parametara proizvodnje i dobivanje proizvoda visoke kvalitete. Kako bi utvrdili optimalne udjele mliječne masti za njegovu proizvodnju, proizvedeno je šest različitih uzoraka krem sira, te je ispitivan optimalni udio mliječne masti u mješavini mlijeka i vrhnja. Optimalni udjeli mliječne masti određeni su nakon određivanja iskorištenja, fizikalno-kemijskih svojstava, teksturalnih svojstava sira, te senzorske analize. Iz provedenih analiza utvrđeno je da su za proizvodnju svježeg krem sira optimalne mješavine mlijeka i vrhnja s 12, 5% i 15% mliječne masti. Ovi udjeli mliječne masti daju svježe krem sireve izvrsne kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Lučan Čolić
(mentor)