Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1067110

Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca


Sukačić, Jelena
Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 1067110 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca
(Influence of cream temperature and supplements on the yield and quality of butter)

Autori
Sukačić, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
28.04

Godina
2017

Stranica
54

Mentor
Lučan, Mirela

Ključne riječi
maslac ; temperatura bućkanja ; dodaci , prinos ; kakvoća
(butter ; temperature churning ; supplements ; yield ; quality)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca. Proces proizvodnje praćen je od pripreme vrhnja za proizvodnju maslaca sve do konačnog proizvoda. Ukupno je proizvedeno šest uzoraka maslaca na dvije različite temperature bućkanja: 10 i 15 °C. Osim kontrolnih uzoraka bez dodataka, proizvedeni su i uzorci s dodatkom senfa i vlasca, te limuna i češnjaka. Provedene su analize kemijskog sastava vrhnja, stepke, maslaca, analize teksture gotovog proizvoda testom rezanja i proboda, analize boje te senzorska analiza metodom bodovanja. Temperatura bućkanja značajno je utjecala na procesne parametre i senzorsku ocjenu. Veći prinos, kraće vrijeme bućkanja te više senzorske ocjene imao je maslac proizveden pri višoj temperaturi. Dodaci nisu negativno utjecali na kakvoću maslaca, a svi dobiveni proizvodi su prema ukupnim ponderiranim bodovima svrstani u izvrsnu kategoriju kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Sukačić, Jelena
Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
Sukačić, J. (2017) 'Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Suka\v{c}i\'{c}, Jelena}, year = {2017}, pages = {54}, keywords = {maslac, temperatura bu\'{c}kanja, dodaci , prinos, kakvo\'{c}a}, title = {Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvo\'{c}u maslaca}, keyword = {maslac, temperatura bu\'{c}kanja, dodaci , prinos, kakvo\'{c}a}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Suka\v{c}i\'{c}, Jelena}, year = {2017}, pages = {54}, keywords = {butter, temperature churning, supplements, yield, quality}, title = {Influence of cream temperature and supplements on the yield and quality of butter}, keyword = {butter, temperature churning, supplements, yield, quality}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font