Pregled bibliografske jedinice broj: 1067110
Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca
Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 1067110 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i
kakvoću maslaca
(Influence of cream temperature and supplements on
the yield and quality of butter)
Autori
Sukačić, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
28.04
Godina
2017
Stranica
54
Mentor
Lučan, Mirela
Ključne riječi
maslac ; temperatura bućkanja ; dodaci , prinos ; kakvoća
(butter ; temperature churning ; supplements ; yield ; quality)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj temperature vrhnja i dodataka na prinos i kakvoću maslaca. Proces proizvodnje praćen je od pripreme vrhnja za proizvodnju maslaca sve do konačnog proizvoda. Ukupno je proizvedeno šest uzoraka maslaca na dvije različite temperature bućkanja: 10 i 15 °C. Osim kontrolnih uzoraka bez dodataka, proizvedeni su i uzorci s dodatkom senfa i vlasca, te limuna i češnjaka. Provedene su analize kemijskog sastava vrhnja, stepke, maslaca, analize teksture gotovog proizvoda testom rezanja i proboda, analize boje te senzorska analiza metodom bodovanja. Temperatura bućkanja značajno je utjecala na procesne parametre i senzorsku ocjenu. Veći prinos, kraće vrijeme bućkanja te više senzorske ocjene imao je maslac proizveden pri višoj temperaturi. Dodaci nisu negativno utjecali na kakvoću maslaca, a svi dobiveni proizvodi su prema ukupnim ponderiranim bodovima svrstani u izvrsnu kategoriju kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Lučan Čolić
(mentor)