Pregled bibliografske jedinice broj: 1067109
Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina
Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 1067109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću
različitih organskih kiselina
(Heat-acid coagulation of milk using different
organic acids)
Autori
Kojić, Nataša
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
18.05
Godina
2018
Stranica
78
Mentor
Lučan, Mirela ; Mastanjević, Krešimir
Ključne riječi
kuhani sir ; organske kiseline ; kemijski sastav ; prinos ; senzorska analiza
(Heat-acid ; coagulation of milk ; using different organic acids)
Sažetak
Domaći kuhani sir je karakterističan za područje sjeverozapadne Hrvatske te je najčešći proizvod većine slavonskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Postoje dvije vrste ovog sira, dimljeni i nedimljeni, koji imaju oblik koluta različitih dimenzija. Najčešće se proizvodi od kravljeg mlijeka uz octenu kiselinu, u zadnje vrijeme i od kozjeg, odnosno mješavine kozjeg i kravljeg. U svrhu ispitivanja mogućnosti koagulacije mlijeka pomoću različitih kiselina proizvedeni su sirevi sa šest različitih kiselina. Proizvedenim sirevima su zatim određivani kemijski sastav, prinos, senzorska analiza, teksturalna analiza, te analiza boje. Može se zaključiti da je moguća primjena različitih kiselina u grušanju mlijeka za proizvodnju kuhanog sira, a senzorski je najprihvatljiviji onaj proizveden djelovanjem vinske kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek