Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1067109

Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina


Kojić, Nataša
Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 1067109 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina
(Heat-acid coagulation of milk using different organic acids)

Autori
Kojić, Nataša

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
18.05

Godina
2018

Stranica
78

Mentor
Lučan, Mirela ; Mastanjević, Krešimir

Ključne riječi
kuhani sir ; organske kiseline ; kemijski sastav ; prinos ; senzorska analiza
(Heat-acid ; coagulation of milk ; using different organic acids)

Sažetak
Domaći kuhani sir je karakterističan za područje sjeverozapadne Hrvatske te je najčešći proizvod većine slavonskih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Postoje dvije vrste ovog sira, dimljeni i nedimljeni, koji imaju oblik koluta različitih dimenzija. Najčešće se proizvodi od kravljeg mlijeka uz octenu kiselinu, u zadnje vrijeme i od kozjeg, odnosno mješavine kozjeg i kravljeg. U svrhu ispitivanja mogućnosti koagulacije mlijeka pomoću različitih kiselina proizvedeni su sirevi sa šest različitih kiselina. Proizvedenim sirevima su zatim određivani kemijski sastav, prinos, senzorska analiza, teksturalna analiza, te analiza boje. Može se zaključiti da je moguća primjena različitih kiselina u grušanju mlijeka za proizvodnju kuhanog sira, a senzorski je najprihvatljiviji onaj proizveden djelovanjem vinske kiseline.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Kojić, Nataša
Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina, 2018., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
Kojić, N. (2018) 'Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomoću različitih organskih kiselina', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Koji\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2018}, pages = {78}, keywords = {kuhani sir, organske kiseline, kemijski sastav, prinos, senzorska analiza}, title = {Kiselinsko-toplinska koagulacija mlijeka pomo\'{c}u razli\v{c}itih organskih kiselina}, keyword = {kuhani sir, organske kiseline, kemijski sastav, prinos, senzorska analiza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Koji\'{c}, Nata\v{s}a}, year = {2018}, pages = {78}, keywords = {Heat-acid, coagulation of milk, using different organic acids}, title = {Heat-acid coagulation of milk using different organic acids}, keyword = {Heat-acid, coagulation of milk, using different organic acids}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font