Pregled bibliografske jedinice broj: 1067105
Ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom bučinih sjemenki
Ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom bučinih sjemenki, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 1067105 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom
bučinih sjemenki
(Quality Assessment of Cheese Spread with the
Addition of Pumpkin Seeds)
Autori
Tomljanović, Marijana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
59
Mentor
Lučan, Mirela
Ključne riječi
sirni namaz ; bučine sjemenke ; metoda bodovanja ; tekstura ; boja
(cheese spread ; pumpkin seeds ; scoring method ; texture ; color)
Sažetak
Krem sir je proizvod dobiven postupkom miješanja punomasnog mlijeka i vrhnja. U izradi ovog diplomskog rada korišten je ABC svježi krem sir Tvornice mliječnih proizvoda „Belje“. Kao dodatak ovom svježem krem siru korištene su bučine sjemenke s različitim stupnjevima prženja i mljevenja te u udjelima od 5 % i 10 %. Uzorcima je određen osnovni kemijski sastav, boja kolorimetrijski, parametri mazivosti pomoću analizatora teksture te senzorska svojstva metodom bodovanja. Prženje bučinih sjemenki je povećalo mazivost proizvoda te je pozitivno utjecalo na miris proizvoda. Senzorski najbolje ocijenjeni uzorci su oni s bučinim sjemenkama s višim stupnjem usitnjavanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Lučan Čolić
(mentor)