Pregled bibliografske jedinice broj: 1067104
Razvoj i ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja
Razvoj i ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 1067104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj i ispitivanje kakvoće sirnog namaza s
dodatkom bučinog ulja
(Development and Quality Assessment of Cheese
Spread with the Addition of Pumpkin Oil)
Autori
Mihalina, Marko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
58
Mentor
Lučan, Mirela ; Slačanac, Vedran
Ključne riječi
sirni namaz ; bučino ulje ; senzorska analiza
(Cheese spread ; pumpkin seed oil ; sensory analysis)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati mogućnost proizvodnje sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja s dva različita udjela masti, 22 % te light inačica s 15 % masti. Mogućnost dodavanja bučinog ulja bila je ispitana s tri različita udjela bučinog ulja u sirnoj bazi, 7, 5 %, 10 % te 12, 5 %. Na sirnim namazima bila je provedena analiza kemijskog sastava, analiza profila boje, analiza teksturalnih svojstava (čvrstoća, sila smicanja, ljepljivost i prianjanje) te naposljetku senzorska analiza. Između uzoraka postoji statistički značajna razlika u boji, kemijskom sastavu te teksturalnim svojstvima. Rezultati senzorske analize provedene hedonističkom skalom s 9 stupnjeva prihvatljivosti pokazali su da su najbolje prihvaćeni proizvodi oni s manjim udjelom bučinog ulja. Na osnovi dobivenih rezultata možemo zaključiti kako je proizvodnja ovog tipa proizvoda moguća.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek