Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1067104

Razvoj i ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja


Mihalina, Marko
Razvoj i ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 1067104 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Razvoj i ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja
(Development and Quality Assessment of Cheese Spread with the Addition of Pumpkin Oil)

Autori
Mihalina, Marko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
58

Mentor
Lučan, Mirela ; Slačanac, Vedran

Ključne riječi
sirni namaz ; bučino ulje ; senzorska analiza
(Cheese spread ; pumpkin seed oil ; sensory analysis)

Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada bio je ispitati mogućnost proizvodnje sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja s dva različita udjela masti, 22 % te light inačica s 15 % masti. Mogućnost dodavanja bučinog ulja bila je ispitana s tri različita udjela bučinog ulja u sirnoj bazi, 7, 5 %, 10 % te 12, 5 %. Na sirnim namazima bila je provedena analiza kemijskog sastava, analiza profila boje, analiza teksturalnih svojstava (čvrstoća, sila smicanja, ljepljivost i prianjanje) te naposljetku senzorska analiza. Između uzoraka postoji statistički značajna razlika u boji, kemijskom sastavu te teksturalnim svojstvima. Rezultati senzorske analize provedene hedonističkom skalom s 9 stupnjeva prihvatljivosti pokazali su da su najbolje prihvaćeni proizvodi oni s manjim udjelom bučinog ulja. Na osnovi dobivenih rezultata možemo zaključiti kako je proizvodnja ovog tipa proizvoda moguća.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Vedran Slačanac (mentor)

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (mentor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Mihalina, Marko
Razvoj i ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
Mihalina, M. (2019) 'Razvoj i ispitivanje kakvoće sirnog namaza s dodatkom bučinog ulja', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihalina, Marko}, year = {2019}, pages = {58}, keywords = {sirni namaz, bu\v{c}ino ulje, senzorska analiza}, title = {Razvoj i ispitivanje kakvo\'{c}e sirnog namaza s dodatkom bu\v{c}inog ulja}, keyword = {sirni namaz, bu\v{c}ino ulje, senzorska analiza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Mihalina, Marko}, year = {2019}, pages = {58}, keywords = {Cheese spread, pumpkin seed oil, sensory analysis}, title = {Development and Quality Assessment of Cheese Spread with the Addition of Pumpkin Oil}, keyword = {Cheese spread, pumpkin seed oil, sensory analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font