Pregled bibliografske jedinice broj: 1067103
Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza
Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 1067103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki
na prihvatljivost sirnog namaza
(Influence of Preparation Method and Proportion
of Pumpkin Seeds on the Sensory Acceptance of
Cheese Spread)
Autori
Ela Puškarić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
30.09
Godina
2019
Stranica
54
Mentor
Lučan, Mirela
Neposredni voditelj
Domaćinović, Ana ; Keleković, Snježana
Ključne riječi
sirni namaz ; bučine sjemenke ; proizvodnja ; kemijski sastav ; senzorska analiza
(cheese spread ; pumpkin seeds ; production ; chemical composition ; sensory analysis)
Sažetak
Sirni namaz je izrazito popularan mliječni proizvod u Hrvatskoj koji konzumiraju sve dobne skupine. Kako bi ostali konkurentni na tržištu proizvođači obogaćuju sirni namaz s različitim dodacima (vlasac, šunka, povrće, paprika). Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj prženja, mljevenja i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza. Provedeno je ispitivanje kemijskog sastava pripremljenih uzoraka NIR spektroskopijom, prihvatljivost proizvoda ispitana je pomoću hedonističke skale, a intenzitet pojedinog svojstva JAR testom. Određen je i senzorski profil uzoraka te su dobiveni rezultati obrađeni pomoću analize kazne. Na osnovi rezultata određen je optimalan udio dodatka i način pripreme bučinih sjemenki u proizvodnji obogaćenog sirnog namaza te je utvrđeno koja senzorska svojstva negativno utječu na ukupnu ocjenu sirnog namaza s dodatkom bučinih sjemenki.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Lučan Čolić
(autor)