Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1067103

Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza


Ela Puškarić
Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 1067103 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza
(Influence of Preparation Method and Proportion of Pumpkin Seeds on the Sensory Acceptance of Cheese Spread)

Autori
Ela Puškarić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
30.09

Godina
2019

Stranica
54

Mentor
Lučan, Mirela

Neposredni voditelj
Domaćinović, Ana ; Keleković, Snježana

Ključne riječi
sirni namaz ; bučine sjemenke ; proizvodnja ; kemijski sastav ; senzorska analiza
(cheese spread ; pumpkin seeds ; production ; chemical composition ; sensory analysis)

Sažetak
Sirni namaz je izrazito popularan mliječni proizvod u Hrvatskoj koji konzumiraju sve dobne skupine. Kako bi ostali konkurentni na tržištu proizvođači obogaćuju sirni namaz s različitim dodacima (vlasac, šunka, povrće, paprika). Zadatak ovog rada bio je ispitati utjecaj prženja, mljevenja i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza. Provedeno je ispitivanje kemijskog sastava pripremljenih uzoraka NIR spektroskopijom, prihvatljivost proizvoda ispitana je pomoću hedonističke skale, a intenzitet pojedinog svojstva JAR testom. Određen je i senzorski profil uzoraka te su dobiveni rezultati obrađeni pomoću analize kazne. Na osnovi rezultata određen je optimalan udio dodatka i način pripreme bučinih sjemenki u proizvodnji obogaćenog sirnog namaza te je utvrđeno koja senzorska svojstva negativno utječu na ukupnu ocjenu sirnog namaza s dodatkom bučinih sjemenki.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

repozitorij.ptfos.hr urn.nsk.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Ela Puškarić
Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
Ela Puškarić (2019) 'Utjecaj načina pripreme i udjela bučinih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {54}, keywords = {sirni namaz, bu\v{c}ine sjemenke, proizvodnja, kemijski sastav, senzorska analiza}, title = {Utjecaj na\v{c}ina pripreme i udjela bu\v{c}inih sjemenki na prihvatljivost sirnog namaza}, keyword = {sirni namaz, bu\v{c}ine sjemenke, proizvodnja, kemijski sastav, senzorska analiza}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {54}, keywords = {cheese spread, pumpkin seeds, production, chemical composition, sensory analysis}, title = {Influence of Preparation Method and Proportion of Pumpkin Seeds on the Sensory Acceptance of Cheese Spread}, keyword = {cheese spread, pumpkin seeds, production, chemical composition, sensory analysis}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font