Pregled bibliografske jedinice broj: 1067101
Biološki aktivni sastojci mlijeka
Biološki aktivni sastojci mlijeka, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
CROSBI ID: 1067101 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Biološki aktivni sastojci mlijeka
(Bioactive components in milk)
Autori
Jovana Grgić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku
Mjesto
Osijek
Datum
28.09
Godina
2017
Stranica
34
Mentor
Lučan, Mirela
Ključne riječi
mlijeko ; bioaktivni sastojci ; bioaktivni peptidi
(milk ; bioactive components ; bioactive peptides)
Sažetak
Mlijeko je jedan od najvažnijih izvora bioaktivnih sastojaka. Unazad par desetljeća postignut je značajan napredak u razvoju znanosti, tehnologiji i primjeni bioaktivnih sastojaka koji su prirodno prisutni u mlijeku. Cilj ovog rada je dati pregled bioaktivnih sastojaka mlijeka i njihovih potencijalno dobrih učinaka na zdravlje. Neki od sastojaka koji će biti obrađeni su specifični proteini poput laktoferina, α-laktalbumina, β-laktoglobulina, imunoglobulina, glikomakropeptida te oligosaharidi i konjugirana linolna kiselina o čijim antimikrobnim, antikancerogenim, ACE inhibitornim, antihipertenzivnim djelovanjima svjedoče brojna istraživanja. No, poseban naglasak bit će na bioaktivnim peptidima, proteinskim fragmentima koji imaju pozitivan utjecaj na tjelesne funkcije ili stanja te u konačnici i na zdravlje. Farmaceutici, nutraceutici, nadomjesci su neki od oblika u kojima se bioaktivni peptidi mogu pronaći. Iako su aktivni sastojci mlijeka svrstani u područje koje je vrlo dobro proučeno, malo je medicinskih istraživanja provedeno na ljudima da bi se donijeli nepobitni zaključci o njihovoj dobrobiti za ljudsko zdravlje. No, zahvaljujući razvoju funkcionalne hrane i značaju koji sve više pridobiva, dosadašnja, a i buduća saznanja o ovim vrijednim sastojcima zasigurno će doprinijeti razvoju novih proizvoda sa pozitivnim zdravstvenim učincima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirela Lučan Čolić
(autor)