Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1067101

Biološki aktivni sastojci mlijeka


Jovana Grgić
Biološki aktivni sastojci mlijeka, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek


CROSBI ID: 1067101 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Biološki aktivni sastojci mlijeka
(Bioactive components in milk)

Autori
Jovana Grgić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku

Mjesto
Osijek

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
34

Mentor
Lučan, Mirela

Ključne riječi
mlijeko ; bioaktivni sastojci ; bioaktivni peptidi
(milk ; bioactive components ; bioactive peptides)

Sažetak
Mlijeko je jedan od najvažnijih izvora bioaktivnih sastojaka. Unazad par desetljeća postignut je značajan napredak u razvoju znanosti, tehnologiji i primjeni bioaktivnih sastojaka koji su prirodno prisutni u mlijeku. Cilj ovog rada je dati pregled bioaktivnih sastojaka mlijeka i njihovih potencijalno dobrih učinaka na zdravlje. Neki od sastojaka koji će biti obrađeni su specifični proteini poput laktoferina, α-laktalbumina, β-laktoglobulina, imunoglobulina, glikomakropeptida te oligosaharidi i konjugirana linolna kiselina o čijim antimikrobnim, antikancerogenim, ACE inhibitornim, antihipertenzivnim djelovanjima svjedoče brojna istraživanja. No, poseban naglasak bit će na bioaktivnim peptidima, proteinskim fragmentima koji imaju pozitivan utjecaj na tjelesne funkcije ili stanja te u konačnici i na zdravlje. Farmaceutici, nutraceutici, nadomjesci su neki od oblika u kojima se bioaktivni peptidi mogu pronaći. Iako su aktivni sastojci mlijeka svrstani u područje koje je vrlo dobro proučeno, malo je medicinskih istraživanja provedeno na ljudima da bi se donijeli nepobitni zaključci o njihovoj dobrobiti za ljudsko zdravlje. No, zahvaljujući razvoju funkcionalne hrane i značaju koji sve više pridobiva, dosadašnja, a i buduća saznanja o ovim vrijednim sastojcima zasigurno će doprinijeti razvoju novih proizvoda sa pozitivnim zdravstvenim učincima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Mirela Lučan Čolić (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jovana Grgić
Biološki aktivni sastojci mlijeka, 2017., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek
Jovana Grgić (2017) 'Biološki aktivni sastojci mlijeka', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet u Osijeku, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {mlijeko, bioaktivni sastojci, bioaktivni peptidi}, title = {Biolo\v{s}ki aktivni sastojci mlijeka}, keyword = {mlijeko, bioaktivni sastojci, bioaktivni peptidi}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2017}, pages = {34}, keywords = {milk, bioactive components, bioactive peptides}, title = {Bioactive components in milk}, keyword = {milk, bioactive components, bioactive peptides}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font