Pregled bibliografske jedinice broj: 1066568
Utjecaj načina stezanja na kvalitetu obrađene površine kod CNC glodanja
Utjecaj načina stezanja na kvalitetu obrađene površine kod CNC glodanja // Zbornik radova Veleučilišta u Slavonskom Brodu, 11 (2020), 163-170 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1066568 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj načina stezanja na kvalitetu obrađene
površine kod CNC glodanja
(Influence of clamping method on the quality of the
machined surface in CNC milling)
Autori
Crnac, Zoran ; Bošnjaković, Mladen ; Galović, Mato
Izvornik
Zbornik radova Veleučilišta u Slavonskom Brodu (1847-9898) 11
(2020);
163-170
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
glodanje ; stezanje obratka ; kvaliteta površinske obrade
(milling ; workpiece clamping ; surface roughness)
Sažetak
Utjecaj načina stezanja obradaka na ostvarenu kvalitetu površinske obrade je iskustveno uglavnom poznat, iako ima vrlo malo istraživanja na ovu temu. Zato je predmet istraživanja ovog rada utjecaj načina stezanja dužih obradaka na ostvarenu hrapavost obrađene površine pri obradi na CNC glodalici. U tom cilju proveden je eksperiment s obradom relativno dugog predmeta. U prvom slučaju predmet je stegnut u škripac asimetrično, a u drugom slučaju simetrično. U oba slučaja duljina stezanja je bila manja od duljine predmeta. Za svaki način stezanja predmeta izvršeno je poravnavanje površine te je izmjerena ostvarena hrapavost površine. Rezultat pokazuje da simetrično, centralno stezanje obratka uz velike površine stezanja osigurava dobru i ujednačenu kvalitetu površinske obrade.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Strojarstvo