Pregled bibliografske jedinice broj: 1066026
Pektinski biofilmovi s ugrađenim polifenolnim ekstraktima otpada espresso kave "Karoma"
Pektinski biofilmovi s ugrađenim polifenolnim ekstraktima otpada espresso kave "Karoma", 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1066026 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pektinski biofilmovi s ugrađenim polifenolnim ekstraktima otpada espresso kave "Karoma"
(Pectin biofilms incorporated with polyphenolic extracts of spent espresso coffee "Karoma")
Autori
Spalj, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
04.06
Godina
2020
Stranica
67
Mentor
Ninčević Grassino, Antonela
Ključne riječi
Otpad kave ; Polifenoli ; Lipidi ; Biofilm ; Mikrovalna ekstrakcija
(Spent coffee grounds ; Polyphenols ; Lipids ; Biofilm ; Microwave asisted extraction)
Sažetak
U ovom radu je ispitan utjecaj otapala, temperature i vremena na efikasnost ekstrakcije polifenola pomoću mikrovalova u sirovoj kavi i otpadu espresso kave. Spektrofotometrijskim određivanjem polifenola su odabrani najpovoljniji uvjeti ekstrakcije (50 %-tni etanol, 50 °C, 5 min), koji su potom korišteni kod daljnje pripreme ekstrakata otpada kave i njihove ugradnje u pektinske biofilmove. Rezultati su pokazali da najbolja mehanička svojstva imaju 1 %-tni pektinski biofilmovi s 50 %-tnim glicerolom, obogaćeni s 10 i 20 %-tnim etanolnim ekstraktima otpada kave. Također, provedena je i ekstrakcija lipida iz uzoraka sirove kave i otpada, a u dobivenim izolatima je određen sadržaj masnih kiselina. Među njima prevladavaju zasićene s udjelima od 45, 88 % (otpad) i 55, 05 % (sirova kava). U zaključku, ovim radom je pokazano da se polifenolni ekstrakti otpada kave mogu uspješno koristiti za proizvodnju funkcionalnih biofilmova, dok mogućnost primjene ulja kave za izradu kompozitnih biofilmova (polisaharidi i lipidi) treba dodatno istražiti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Antonela Ninčević Grassino
(mentor)