Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1066026

Pektinski biofilmovi s ugrađenim polifenolnim ekstraktima otpada espresso kave "Karoma"


Spalj, Sara
Pektinski biofilmovi s ugrađenim polifenolnim ekstraktima otpada espresso kave "Karoma", 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1066026 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Pektinski biofilmovi s ugrađenim polifenolnim ekstraktima otpada espresso kave "Karoma"
(Pectin biofilms incorporated with polyphenolic extracts of spent espresso coffee "Karoma")

Autori
Spalj, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
04.06

Godina
2020

Stranica
67

Mentor
Ninčević Grassino, Antonela

Ključne riječi
Otpad kave ; Polifenoli ; Lipidi ; Biofilm ; Mikrovalna ekstrakcija
(Spent coffee grounds ; Polyphenols ; Lipids ; Biofilm ; Microwave asisted extraction)

Sažetak
U ovom radu je ispitan utjecaj otapala, temperature i vremena na efikasnost ekstrakcije polifenola pomoću mikrovalova u sirovoj kavi i otpadu espresso kave. Spektrofotometrijskim određivanjem polifenola su odabrani najpovoljniji uvjeti ekstrakcije (50 %-tni etanol, 50 °C, 5 min), koji su potom korišteni kod daljnje pripreme ekstrakata otpada kave i njihove ugradnje u pektinske biofilmove. Rezultati su pokazali da najbolja mehanička svojstva imaju 1 %-tni pektinski biofilmovi s 50 %-tnim glicerolom, obogaćeni s 10 i 20 %-tnim etanolnim ekstraktima otpada kave. Također, provedena je i ekstrakcija lipida iz uzoraka sirove kave i otpada, a u dobivenim izolatima je određen sadržaj masnih kiselina. Među njima prevladavaju zasićene s udjelima od 45, 88 % (otpad) i 55, 05 % (sirova kava). U zaključku, ovim radom je pokazano da se polifenolni ekstrakti otpada kave mogu uspješno koristiti za proizvodnju funkcionalnih biofilmova, dok mogućnost primjene ulja kave za izradu kompozitnih biofilmova (polisaharidi i lipidi) treba dodatno istražiti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Spalj, Sara
Pektinski biofilmovi s ugrađenim polifenolnim ekstraktima otpada espresso kave "Karoma", 2020., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Spalj, S. (2020) 'Pektinski biofilmovi s ugrađenim polifenolnim ekstraktima otpada espresso kave "Karoma"', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Spalj, Sara}, year = {2020}, pages = {67}, keywords = {Otpad kave, Polifenoli, Lipidi, Biofilm, Mikrovalna ekstrakcija}, title = {Pektinski biofilmovi s ugra\djenim polifenolnim ekstraktima otpada espresso kave "Karoma"}, keyword = {Otpad kave, Polifenoli, Lipidi, Biofilm, Mikrovalna ekstrakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Spalj, Sara}, year = {2020}, pages = {67}, keywords = {Spent coffee grounds, Polyphenols, Lipids, Biofilm, Microwave asisted extraction}, title = {Pectin biofilms incorporated with polyphenolic extracts of spent espresso coffee "Karoma"}, keyword = {Spent coffee grounds, Polyphenols, Lipids, Biofilm, Microwave asisted extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font