Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 106562

Učinak temperature na količinu histamina u pravoj srdeli (Sardina pilchardus)


Matulić, Daria
Učinak temperature na količinu histamina u pravoj srdeli (Sardina pilchardus), 2002., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 106562 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak temperature na količinu histamina u pravoj srdeli (Sardina pilchardus)
(Effect of temperature on quantity of histamine in sardine (Sardina pilchardus))

Autori
Matulić, Daria

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.10

Godina
2002

Stranica
30

Mentor
Mrakovčić, Milorad

Ključne riječi
-

Sažetak
Histamin kao biotoksin uzrokuje velike probleme u ribarskoj industriji. Odnedavna tvornice riba i ribljih proizvoda prema zakonu, imaju laboratorije u kojima se izmedu ostalog procjenjuje i količina histamina u ribi i ribljim proizvodima. Svježa morska riba ne smije sadržavati više od 10 mg histamina na 100 g ribljeg mesa. Temperatura tkiva ribe jedan je od odlučujućih čimbenika u stvaranju histamina. Istraživanje je provedeno na pravoj srdeli (Sardina pilchardus). Praćenje ovisnosti temperature mora, okoliša i tkiva te senzorne procjene i količine histamina u pravoj srdeli, provodeno je tijekom godine dana. Uzorci su uzimani neposredno nakon ulova tako da je dio uzoraka ostavljen na dnevnoj temperaturi, drugi dio uzoraka je ostavljen u hladniak a treći je prolazio sve faze prerade u tvornici. U sva tri slučaja mjerena je temperatura tkiva, okoliša i količina histamina nakon primitka ribe te nakon 12 i 24 sata. Istraživanjem je potvrdeno da senzornom procjenom ne možemo ustanoviti nastajanje histamina kao i da povećanjem temperature tkiva ribe dolazi do nastajanja i rapidnog povećanja količine histamina u pravoj srdeli. Takvo povećanje količine histamina naročito je izraženo u toptijem periodu godine.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
0119122
119102
119120

Ustanove:
Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milorad Mrakovčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Matulić, Daria
Učinak temperature na količinu histamina u pravoj srdeli (Sardina pilchardus), 2002., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb
Matulić, D. (2002) 'Učinak temperature na količinu histamina u pravoj srdeli (Sardina pilchardus)', diplomski rad, Prirodoslovno-matematički fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Matuli\'{c}, Daria}, year = {2002}, pages = {30}, keywords = {-}, title = {U\v{c}inak temperature na koli\v{c}inu histamina u pravoj srdeli (Sardina pilchardus)}, keyword = {-}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Matuli\'{c}, Daria}, year = {2002}, pages = {30}, keywords = {-}, title = {Effect of temperature on quantity of histamine in sardine (Sardina pilchardus)}, keyword = {-}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font