Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1065393

Aromatski profil kupinovih vina


Svalina, Tomislav; Nasić, Sara; Šuste, Marko; Delić, Žana; Friganović, Emilija; Šarolić, Mladenka; Dorbić, Boris
Aromatski profil kupinovih vina // Glasilo Future, 2 (2019), 5-6; 37-47 doi:10.32779/gf.2.5-6.3 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1065393 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Aromatski profil kupinovih vina
(Aromatic profile of blackberry wines)

Autori
Svalina, Tomislav ; Nasić, Sara ; Šuste, Marko ; Delić, Žana ; Friganović, Emilija ; Šarolić, Mladenka ; Dorbić, Boris

Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 2 (2019), 5-6; 37-47

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
GC-MS, HS-SPME, hlapljivi spojevi, kupina, vino
(GC-MS, HS-SPME, volatile compounds, blackberry, wine)

Sažetak
Cilj ovog rada je utvrditi razlike u kemijskom profilu aromatskih spojeva vina dobivenih od šumskih i kultiviranih kupina. Hlapljivi spojevi su izolirani metodom ekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME) korištenjem sivog vlakna s DVB/CAR/PDMS ovojnicom. Analiza izoliranih hlapljivih spojeva provedena je pomoću vezanog sustava plinska kromatografija- masena spektrometrija (GC-MS). U uzorku vina od šumske kupine je identificirano 27 spojeva (ukupno 93, 7 %), dok je kod uzorka vina od kultivirane kupine identificiran 21 spoj (ukupno 92, 3 %). U vinu od šumskih kupina je prisutno značajno više monoterpena i norizoprenoida koji su nositelji primarne arome kupine. U vinu od šumskih kupina je prisutno više viših alkohola, a kod vina od kultiviranih kupina više estera, stoga bi u tehnološkom postupku trebalo obratiti pažnju na temperaturu fermentacije koja je jedan od najbitnijih čimbenika za nastanak ovih spojeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi www.gazette-future.eu

Citiraj ovu publikaciju:

Svalina, Tomislav; Nasić, Sara; Šuste, Marko; Delić, Žana; Friganović, Emilija; Šarolić, Mladenka; Dorbić, Boris
Aromatski profil kupinovih vina // Glasilo Future, 2 (2019), 5-6; 37-47 doi:10.32779/gf.2.5-6.3 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Svalina, T., Nasić, S., Šuste, M., Delić, Ž., Friganović, E., Šarolić, M. & Dorbić, B. (2019) Aromatski profil kupinovih vina. Glasilo Future, 2 (5-6), 37-47 doi:10.32779/gf.2.5-6.3.
@article{article, author = {Svalina, Tomislav and Nasi\'{c}, Sara and \v{S}uste, Marko and Deli\'{c}, \v{Z}ana and Friganovi\'{c}, Emilija and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Dorbi\'{c}, Boris}, year = {2019}, pages = {37-47}, DOI = {10.32779/gf.2.5-6.3}, keywords = {GC-MS, HS-SPME, hlapljivi spojevi, kupina, vino}, journal = {Glasilo Future}, doi = {10.32779/gf.2.5-6.3}, volume = {2}, number = {5-6}, issn = {2623-6575}, title = {Aromatski profil kupinovih vina}, keyword = {GC-MS, HS-SPME, hlapljivi spojevi, kupina, vino} }
@article{article, author = {Svalina, Tomislav and Nasi\'{c}, Sara and \v{S}uste, Marko and Deli\'{c}, \v{Z}ana and Friganovi\'{c}, Emilija and \v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Dorbi\'{c}, Boris}, year = {2019}, pages = {37-47}, DOI = {10.32779/gf.2.5-6.3}, keywords = {GC-MS, HS-SPME, volatile compounds, blackberry, wine}, journal = {Glasilo Future}, doi = {10.32779/gf.2.5-6.3}, volume = {2}, number = {5-6}, issn = {2623-6575}, title = {Aromatic profile of blackberry wines}, keyword = {GC-MS, HS-SPME, volatile compounds, blackberry, wine} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Academic Resource Index
  • Crossref
  • Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB: Google schoolar
  • Hrčak - Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske
  • Index Copernicus
  • International Scientific Indexing
  • Journal Factor
  • World Cat
  • Semantic schoolar
  • Publons


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font