Pregled bibliografske jedinice broj: 1065392
Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule – Republika Hrvatska
Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule – Republika Hrvatska // Glasilo Future, 2 (2019), 5-6; 48-57 doi:10.32779/gf.2.5-6.4 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1065392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kemijska analiza hlapljivih spojeva
tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule –
Republika Hrvatska
(Chemical analysis of volatile compounds of
traditional brandy Anižeta from the island of
Korčula – Republic of Croatia)
Autori
Šarolić, Mladenka ; Bosnić, Nikolina ; Friganović, Emilija ; Delić, Žana ; Šuste, Marko ; Svalina Tomislav ; Dorbić, Boris ; Marijanović, Zvonimir
Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 2
(2019), 5-6;
48-57
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
rakija Anižeta, hlapljivi spojevi, anetol, HS-SPME, GC-MS
(Anižeta brandy, volatile compounds, anethole, HS-SPME, GC-MS)
Sažetak
Anižeta je prirodno jako alkoholno piće koje se proizvodi aromatiziranjem rakije lozovače prirodnim ekstraktima zvjezdastog anisa (llicium verum Hook.), anisa (Pimpinella anisum L.), koromača (Foeniculum vulgare Mill.) ili drugog bilja koje sadržava jednake glavne aromatične sastojke. U brojnim zemljama mediteranskog područja rakije aromatizirane anisom imaju dugu tradiciju proizvodnje. U našoj zemlji Anižeta je tradicionalno jako alkoholno piće koje se najvećim dijelom proizvodi na otoku Korčuli. Tijekom proizvodnje rakije nastaju brojne hlapljive tvari čiji udjel i sastav određuje kvalitetu gotovog proizvoda. Cilj ovog rada je utvrditi profil hlapljivih sastojaka rakije Anižete. Za izolaciju hlapljivih spojeva korištena je tehnika mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Analiza izoliranih hlapljivih spojeva provedena je primjenom plinske kromatografije udružene s spektrometrijom masa (GC-MS). Identificirano je ukupno 26 hlapljivih spojeva koji pripadaju sljedećim kemijskim skupinama: esteri, viši alkoholi, terpeni, fenilpropani i norizoprenoidni derivati. Brojčano su najzastupljeniji esteri, a fenilpropani cis-anetol (17, 88 %) i trans- anetol (31, 62 %) su prisutni u najvišem relativnom udjelu te doprinose slatkastoj, specifičnoj aromi Anižete. Dobiveni rezultati su uspoređeni sa literaturnim podacima sličnih alkoholnih pića u drugim zemljama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin
Profili:
Zvonimir Marijanović
(autor)
Žana Delić
(autor)
Boris Dorbić
(autor)
Marko Šuste
(autor)
Tomislav Svalina
(autor)
Emilija Friganović
(autor)
Mladenka Šarolić
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- Academic Resource Index
- Crossref
- Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB: Google schoolar
- Hrčak - Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske
- Index Copernicus
- International Scientific Indexing
- Journal Factor
- World Cat
- Semantic schoolar
- Publons