Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1065392

Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule – Republika Hrvatska


Šarolić, Mladenka; Bosnić, Nikolina; Friganović, Emilija; Delić, Žana; Šuste, Marko; Svalina Tomislav; Dorbić, Boris; Marijanović, Zvonimir
Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule – Republika Hrvatska // Glasilo Future, 2 (2019), 5-6; 48-57 doi:10.32779/gf.2.5-6.4 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


CROSBI ID: 1065392 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule – Republika Hrvatska
(Chemical analysis of volatile compounds of traditional brandy Anižeta from the island of Korčula – Republic of Croatia)

Autori
Šarolić, Mladenka ; Bosnić, Nikolina ; Friganović, Emilija ; Delić, Žana ; Šuste, Marko ; Svalina Tomislav ; Dorbić, Boris ; Marijanović, Zvonimir

Izvornik
Glasilo Future (2623-6575) 2 (2019), 5-6; 48-57

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
rakija Anižeta, hlapljivi spojevi, anetol, HS-SPME, GC-MS
(Anižeta brandy, volatile compounds, anethole, HS-SPME, GC-MS)

Sažetak
Anižeta je prirodno jako alkoholno piće koje se proizvodi aromatiziranjem rakije lozovače prirodnim ekstraktima zvjezdastog anisa (llicium verum Hook.), anisa (Pimpinella anisum L.), koromača (Foeniculum vulgare Mill.) ili drugog bilja koje sadržava jednake glavne aromatične sastojke. U brojnim zemljama mediteranskog područja rakije aromatizirane anisom imaju dugu tradiciju proizvodnje. U našoj zemlji Anižeta je tradicionalno jako alkoholno piće koje se najvećim dijelom proizvodi na otoku Korčuli. Tijekom proizvodnje rakije nastaju brojne hlapljive tvari čiji udjel i sastav određuje kvalitetu gotovog proizvoda. Cilj ovog rada je utvrditi profil hlapljivih sastojaka rakije Anižete. Za izolaciju hlapljivih spojeva korištena je tehnika mikroekstrakcije vršnih para na krutoj fazi (HS-SPME). Analiza izoliranih hlapljivih spojeva provedena je primjenom plinske kromatografije udružene s spektrometrijom masa (GC-MS). Identificirano je ukupno 26 hlapljivih spojeva koji pripadaju sljedećim kemijskim skupinama: esteri, viši alkoholi, terpeni, fenilpropani i norizoprenoidni derivati. Brojčano su najzastupljeniji esteri, a fenilpropani cis-anetol (17, 88 %) i trans- anetol (31, 62 %) su prisutni u najvišem relativnom udjelu te doprinose slatkastoj, specifičnoj aromi Anižete. Dobiveni rezultati su uspoređeni sa literaturnim podacima sličnih alkoholnih pića u drugim zemljama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija, Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split,
Veleučilište "Marko Marulić", Knin

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi www.gazette-future.eu

Citiraj ovu publikaciju:

Šarolić, Mladenka; Bosnić, Nikolina; Friganović, Emilija; Delić, Žana; Šuste, Marko; Svalina Tomislav; Dorbić, Boris; Marijanović, Zvonimir
Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule – Republika Hrvatska // Glasilo Future, 2 (2019), 5-6; 48-57 doi:10.32779/gf.2.5-6.4 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)
Šarolić, M., Bosnić, N., Friganović, E., Delić, Ž., Šuste, M., Svalina Tomislav, Dorbić, B. & Marijanović, Z. (2019) Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Anižete s otoka Korčule – Republika Hrvatska. Glasilo Future, 2 (5-6), 48-57 doi:10.32779/gf.2.5-6.4.
@article{article, author = {\v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Bosni\'{c}, Nikolina and Friganovi\'{c}, Emilija and Deli\'{c}, \v{Z}ana and \v{S}uste, Marko and Dorbi\'{c}, Boris and Marijanovi\'{c}, Zvonimir}, year = {2019}, pages = {48-57}, DOI = {10.32779/gf.2.5-6.4}, keywords = {rakija Ani\v{z}eta, hlapljivi spojevi, anetol, HS-SPME, GC-MS}, journal = {Glasilo Future}, doi = {10.32779/gf.2.5-6.4}, volume = {2}, number = {5-6}, issn = {2623-6575}, title = {Kemijska analiza hlapljivih spojeva tradicionalne rakije Ani\v{z}ete s otoka Kor\v{c}ule – Republika Hrvatska}, keyword = {rakija Ani\v{z}eta, hlapljivi spojevi, anetol, HS-SPME, GC-MS} }
@article{article, author = {\v{S}aroli\'{c}, Mladenka and Bosni\'{c}, Nikolina and Friganovi\'{c}, Emilija and Deli\'{c}, \v{Z}ana and \v{S}uste, Marko and Dorbi\'{c}, Boris and Marijanovi\'{c}, Zvonimir}, year = {2019}, pages = {48-57}, DOI = {10.32779/gf.2.5-6.4}, keywords = {Ani\v{z}eta brandy, volatile compounds, anethole, HS-SPME, GC-MS}, journal = {Glasilo Future}, doi = {10.32779/gf.2.5-6.4}, volume = {2}, number = {5-6}, issn = {2623-6575}, title = {Chemical analysis of volatile compounds of traditional brandy Ani\v{z}eta from the island of Kor\v{c}ula – Republic of Croatia}, keyword = {Ani\v{z}eta brandy, volatile compounds, anethole, HS-SPME, GC-MS} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Academic Resource Index
  • Crossref
  • Elektronische Zeitschriftenbibliothek EZB: Google schoolar
  • Hrčak - Portal znanstvenih časopisa Republike Hrvatske
  • Index Copernicus
  • International Scientific Indexing
  • Journal Factor
  • World Cat
  • Semantic schoolar
  • Publons


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font