Pregled bibliografske jedinice broj: 1064235
Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata šljiva
Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata šljiva, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1064235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata šljiva
(Quality of plum spirit made from traditional plum
cultivars)
Autori
Hofer, Simona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
28.05
Godina
2020
Stranica
30
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
šljiva, šljivovica, tradicionalne sorte, destilacija, kemijska analiza, viši alkoholi
(plum, plum brandy, traditional varieties, distillation, chemical analysis, fusel oils)
Sažetak
Šljiva se smatra jednom od najkonzumiranijih voćnih vrsta u svijetu. U Hrvatskoj su očuvane neke stare tradicionalne sorte poput Bistrice te se istražuje njihova pogodnost za konzumaciju i preradu. U Hrvatskoj raste trend proizvodnje rakije šljivovice, koja je stavljena na listu jakih alkoholnih pića podrijetlom iz Hrvatske, stoga raste i popularnost uzgoja tradicionalnih sorata šljiva. Cilj rada bio je istražiti kvalitetu 3 tradicionalnesorte šljive za proizvodnju kvalitetnih voćnih rakija, a to su 'Bistrica', 'Bijela sitna' i 'Jajara'. Svaka sorta šljive prerađena je i fermentirana zasebno. Nakon alkoholne fermentacije provedena je jednokratna destilacija voćnog vina na jednostavnom uređaju te su izvršene kemijske analize kako bi se utvrdila pogodnost tih sorata za proizvodnju destilata. Destilati od sve 3 sorte bili su odgovarajućeg kemijskog sastava. Prosječno su sadržavali oko 45% vol a.a.. Koncentracija metanola je kod svih destilata bila u dopuštenim granicama za rakije šljivovice i prosječno je iznosila 980, 9 mg/L a.a. Također su određeni prosjeci koncentracija ukupnih estera(1364, 26 mg/L a.a.) i ukupnih kiselina(415, 18 mg/L a.a.). Između uzoraka utvrđeno je znatno variranje koncentracija viših alkohola. Nakon istraživanja, zaključeno je da su sve 3 sorte šljive pogodne za dobivanje rakija vrlo visoke kakvoće.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija