Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1064235

Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata šljiva


Hofer, Simona
Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata šljiva, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1064235 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata šljiva
(Quality of plum spirit made from traditional plum cultivars)

Autori
Hofer, Simona

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.05

Godina
2020

Stranica
30

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
šljiva, šljivovica, tradicionalne sorte, destilacija, kemijska analiza, viši alkoholi
(plum, plum brandy, traditional varieties, distillation, chemical analysis, fusel oils)

Sažetak
Šljiva se smatra jednom od najkonzumiranijih voćnih vrsta u svijetu. U Hrvatskoj su očuvane neke stare tradicionalne sorte poput Bistrice te se istražuje njihova pogodnost za konzumaciju i preradu. U Hrvatskoj raste trend proizvodnje rakije šljivovice, koja je stavljena na listu jakih alkoholnih pića podrijetlom iz Hrvatske, stoga raste i popularnost uzgoja tradicionalnih sorata šljiva. Cilj rada bio je istražiti kvalitetu 3 tradicionalnesorte šljive za proizvodnju kvalitetnih voćnih rakija, a to su 'Bistrica', 'Bijela sitna' i 'Jajara'. Svaka sorta šljive prerađena je i fermentirana zasebno. Nakon alkoholne fermentacije provedena je jednokratna destilacija voćnog vina na jednostavnom uređaju te su izvršene kemijske analize kako bi se utvrdila pogodnost tih sorata za proizvodnju destilata. Destilati od sve 3 sorte bili su odgovarajućeg kemijskog sastava. Prosječno su sadržavali oko 45% vol a.a.. Koncentracija metanola je kod svih destilata bila u dopuštenim granicama za rakije šljivovice i prosječno je iznosila 980, 9 mg/L a.a. Također su određeni prosjeci koncentracija ukupnih estera(1364, 26 mg/L a.a.) i ukupnih kiselina(415, 18 mg/L a.a.). Između uzoraka utvrđeno je znatno variranje koncentracija viših alkohola. Nakon istraživanja, zaključeno je da su sve 3 sorte šljive pogodne za dobivanje rakija vrlo visoke kakvoće.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Hofer, Simona
Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata šljiva, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Hofer, S. (2020) 'Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata šljiva', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Hofer, Simona}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {\v{s}ljiva, \v{s}ljivovica, tradicionalne sorte, destilacija, kemijska analiza, vi\v{s}i alkoholi}, title = {Kvaliteta rakija od tradicionalnih sorata \v{s}ljiva}, keyword = {\v{s}ljiva, \v{s}ljivovica, tradicionalne sorte, destilacija, kemijska analiza, vi\v{s}i alkoholi}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Hofer, Simona}, year = {2020}, pages = {30}, keywords = {plum, plum brandy, traditional varieties, distillation, chemical analysis, fusel oils}, title = {Quality of plum spirit made from traditional plum cultivars}, keyword = {plum, plum brandy, traditional varieties, distillation, chemical analysis, fusel oils}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font