Pregled bibliografske jedinice broj: 1064049
Proces obrade vode za ljudsku potrošnju grada Osijeka
Proces obrade vode za ljudsku potrošnju grada Osijeka, 2018., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1064049 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proces obrade vode za ljudsku potrošnju grada
Osijeka
(Drinking water treatment in town of Osijek)
Autori
Erstić, Mario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
17.09
Godina
2018
Stranica
29
Mentor
Habuda-Stanić, Mirna
Ključne riječi
voda za ljudsku potrošnju ; postupci obrade vode ; kakvoća vode ; Osijek
(water for human consumption ; water treatment processes ; water quality ; Osijek)
Sažetak
Voda je multifunkcionalni resurs koji je neophodan za život svi živih bića. Voda namijenjena ljudskoj potrošnji mora biti zdravstveno ispravna, odnosno ne smije sadržavati toksine i mikroorganizme, a njena kakvoća mora biti u skladu s odredbama Pravilnika o parametrima sukladnosti, metodama analize, monitoringu i planovima sigurnosti vode za ljudsku potrošnju te načinu vođenja registra pravnih osoba koje obavljaju djelatnost javne vodoopskrbe (NN 125/2017). Grad Osijek najveći je administrativni i industrijski centar Osječko- baranjske županije. U svrhu distribucije vode za ljudsku potrošnju tvrtka Vodovod-Osijek d.o.o., svakodnevno zahvaća podzemnu vodu na crpilištu Vinogradi koja sadrži povišene koncentracije mangana, željeza, amonijaka, arsena te ima povišenu vrijednost mutnoće i boje. Cilj ovog rada je prikaz procesa obrade vode za ljudsku potrošnju u tvrtki Vodovod-Osijek d.o.o., odnosno opis postupaka obrade vode za koji uključuju: aeraciju, oksidaciju, koagulaciju i flokulaciju, taloženje, filtriranje, dezinfekciju te isporuku vode potrošačima disturbacijom tlačnim vodoopskrbnim sustavom. Učinak navedenih metoda obrade vode praćen je analizom uzoraka vode u jednoj kalendarskoj godini, a rezultati su prikazani grafički.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Mirna Habuda-Stanić
(mentor)