Pregled bibliografske jedinice broj: 1063505
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja // 55. Croatian and 15. International Symposium on Agriculture - Proceedings / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 434-439 (poster, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1063505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica
na senzorska svojstva jaja
(Effect of microalgae addition in laying hen diet
on
egg sensory traits)
Autori
Kos, Ivica ; Mijač, Ivana ; Janječić, Zlatko ; Sinčić Pulić, Blanka ; Musulin, Marko ; Langová, Radka ; Luković, Zoran ; Širić, Ivan ; Bedeković, Dalibor
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
55. Croatian and 15. International Symposium on Agriculture - Proceedings
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 434-439
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
jaja ; senzorska analiza ; mikroalge ; Schyzochytrium ; dopadljivost
(eggs ; sensory analysis ; microalgae ; Schyzochytrium ; likeability)
Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka mikroalgi (Schyzochytrium limacinum) u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja. U istraživanju je korišteno 36 TETRA-SL brown nesilica koje su bile podijeljene slučajnim odabirom u tri hranidbena tretmana (kontrolni tretman A, pokusni tretmani B s dodatkom 0, 5% mikroalgi i tretman C s dodatkom 1% mikroalgi. Senzorska analiza provedena je primjenom triangl i hedonističkog testa na žumanjcima kuhanih jaja. Uočljivu razliku između tretmana A i C iskazalo je 12 od 19 ocjenjivača što predstavlja i statistički značajnu razliku (P<0, 01), a razlika je najčešće pripisana okusu žumanjka. Izraženost boje žutanjka tretmana C bila je statistički značajno veća nego kod kontrolnog tretmana A. Prihvatljivost mirisa i ukupna dopadljivost nisu bili značajno različiti između tretmana. Ovim istraživanjem utvrđen je pozitivan učinak dodatka 1% mikroalgi na senzorska svojstva jaja što upućuje na opravdanost dodavanja u hranu za kokoši nesilice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Zoran Luković
(autor)
Ivan Širić
(autor)
Ivica Kos
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)