Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1063505

Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja


Kos, Ivica; Mijač, Ivana; Janječić, Zlatko; Sinčić Pulić, Blanka; Musulin, Marko; Langová, Radka; Luković, Zoran; Širić, Ivan; Bedeković, Dalibor
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja // 55. Croatian and 15. International Symposium on Agriculture - Proceedings / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 434-439 (poster, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1063505 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja
(Effect of microalgae addition in laying hen diet on egg sensory traits)

Autori
Kos, Ivica ; Mijač, Ivana ; Janječić, Zlatko ; Sinčić Pulić, Blanka ; Musulin, Marko ; Langová, Radka ; Luković, Zoran ; Širić, Ivan ; Bedeković, Dalibor

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
55. Croatian and 15. International Symposium on Agriculture - Proceedings / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 434-439

Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
jaja ; senzorska analiza ; mikroalge ; Schyzochytrium ; dopadljivost
(eggs ; sensory analysis ; microalgae ; Schyzochytrium ; likeability)

Sažetak
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka mikroalgi (Schyzochytrium limacinum) u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja. U istraživanju je korišteno 36 TETRA-SL brown nesilica koje su bile podijeljene slučajnim odabirom u tri hranidbena tretmana (kontrolni tretman A, pokusni tretmani B s dodatkom 0, 5% mikroalgi i tretman C s dodatkom 1% mikroalgi. Senzorska analiza provedena je primjenom triangl i hedonističkog testa na žumanjcima kuhanih jaja. Uočljivu razliku između tretmana A i C iskazalo je 12 od 19 ocjenjivača što predstavlja i statistički značajnu razliku (P<0, 01), a razlika je najčešće pripisana okusu žumanjka. Izraženost boje žutanjka tretmana C bila je statistički značajno veća nego kod kontrolnog tretmana A. Prihvatljivost mirisa i ukupna dopadljivost nisu bili značajno različiti između tretmana. Ovim istraživanjem utvrđen je pozitivan učinak dodatka 1% mikroalgi na senzorska svojstva jaja što upućuje na opravdanost dodavanja u hranu za kokoši nesilice.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Luković (autor)

Avatar Url Ivan Širić (autor)

Avatar Url Ivica Kos (autor)

Avatar Url Dalibor Bedeković (autor)

Avatar Url Zlatko Janječić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Ivica; Mijač, Ivana; Janječić, Zlatko; Sinčić Pulić, Blanka; Musulin, Marko; Langová, Radka; Luković, Zoran; Širić, Ivan; Bedeković, Dalibor
Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja // 55. Croatian and 15. International Symposium on Agriculture - Proceedings / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 434-439 (poster, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kos, I., Mijač, I., Janječić, Z., Sinčić Pulić, B., Musulin, M., Langová, R., Luković, Z., Širić, I. & Bedeković, D. (2020) Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu kokoši nesilica na senzorska svojstva jaja. U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)55. Croatian and 15. International Symposium on Agriculture - Proceedings.
@article{article, author = {Kos, Ivica and Mija\v{c}, Ivana and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Sin\v{c}i\'{c} Puli\'{c}, Blanka and Musulin, Marko and Langov\'{a}, Radka and Lukovi\'{c}, Zoran and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Bedekovi\'{c}, Dalibor}, year = {2020}, pages = {434-439}, keywords = {jaja, senzorska analiza, mikroalge, Schyzochytrium, dopadljivost}, title = {Utjecaj dodatka mikroalgi u hranu koko\v{s}i nesilica na senzorska svojstva jaja}, keyword = {jaja, senzorska analiza, mikroalge, Schyzochytrium, dopadljivost}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kos, Ivica and Mija\v{c}, Ivana and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Sin\v{c}i\'{c} Puli\'{c}, Blanka and Musulin, Marko and Langov\'{a}, Radka and Lukovi\'{c}, Zoran and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Bedekovi\'{c}, Dalibor}, year = {2020}, pages = {434-439}, keywords = {eggs, sensory analysis, microalgae, Schyzochytrium, likeability}, title = {Effect of microalgae addition in laying hen diet on egg sensory traits}, keyword = {eggs, sensory analysis, microalgae, Schyzochytrium, likeability}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font