Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1063316

Ispitivanje komora za termičku obradu polutrajnih mesnih proizvoda


Jankovich, Dennis
Ispitivanje komora za termičku obradu polutrajnih mesnih proizvoda, 2011., magistarski rad, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb


CROSBI ID: 1063316 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ispitivanje komora za termičku obradu polutrajnih mesnih proizvoda
(A chamber testing for thermal processing of semi- durable meat products)

Autori
Jankovich, Dennis

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Fakultet strojarstva i brodogradnje

Mjesto
Zagreb

Datum
05.12

Godina
2011

Stranica
105

Mentor
Zvizdić, Davor

Neposredni voditelj
Zvizdić, Davor

Ključne riječi
proces termičke obrade polutrajnih mesnih proizvoda, ispitna termostatirana komora, metoda odzivnih površina (RSM), ispitna metodologija, međunarodna norma IEC 60068-3-5, ispitno-mjerna linija, otpornički termometri, umjeravanje temperaturnih osjetila, stabilizacija temperature, optimizacija procesa, zona kontrolirane temperature, mjerna pogreška, procjena temperaturne nesigurnosti
(thermal processing, thermostatic test chember, Response Surface Method (RSM), test methodology, international norm IEC 60068-3-5, test-measurement line, resistance thermometers, calibration of temperature senzors, temperature stabilization, optimization of process, zone of controlling temperature, measurement error, estimate of temperature uncertainty)

Sažetak
Provedeno istraživanje unutar ovog rada ima za cilj razvoj postupka za uspostavljanje ispitne metodologije za termostatirane komore za termičku obradu polutrajnih mesnih proizvoda unutar tvrtke "Gavrilović" d.o.o. - Petrinja. Spomenuta ispitna metodologija detaljno procjenjuje kvalitetu radnog volumena u promatranoj ispitnoj komori. Glavne utjecajne veličine unutar komore koja se ispituje su: temperatura procesa termičke obrade, temperatura u geometrijskom centru proizvoda nakon hlađenja postupkom tuširanja, masa pojedinačnog proizvoda unutar pojedinačne šarže, trajanje procesa termičke obrade, stalnost temperature termičke obrade i procesa hlađenja proizvoda, prostorno-temperaturni gradijenti, dinamika zagrijanja i hlađenja radnog volumena komore između 2 temperaturne radne točke, mjerna nesigurnost i odstupanje stvarne vrijednosti od zadane vrijednosti temperature radne točke unutar procesa termičke obrade. Kao posljedica mnogih uobičajenih tehničkih problema u praksi, u ovom radu je obrađena i analiza utjecajnih parametara metodom odzivnih površina (RSM = Response Surface Method), koja predstavlja izuzetno učinkovit i široko primjenjiv alat za rješavanje istih. Pomoću ove metode inžinjeri mogu analizirati i pronaći nepoznate odgovore (izlaze-outpute) na temelju unaprijed poznatih ulaznih podataka (ulaza-inputa), a sama metoda ima mogućnost predviđanja vjerojatnih ishoda i rangiranja različitih utjecaja pojedinačnih parametara. Sprovedena ispitna metodologija opisana je i u skladu s uputom međunarodne norme IEC 60068-3-5. Međunarodna norma IEC 60068-3-5 govori o postupcima ispitivanja stanja uspostavljenog okoliša, te o klasifikaciji i metodama ispitivanja istog unutar termostatirane ispitne komore. Ovdje su definirani i svi važni pojmovi vezani uz termostatiranu ispitnu komoru, kao i vanjski utjecaji na uvjete uspostavljenog okoliša unutar komore, način mjerenja temperature, način ugradnje temperaturnih osjetila, udio temperaturne promjene, standardni ispitni postupak i krajnji izvještaj o svojstvima ispitne termostatirane komore. Zbog prethodno uvjetovanih i definiranih postupaka, parametara i zahtjevanih ispitivanja, upotrebljavaju se ispitne komore koje mogu osigurati zadovoljavajuće kontrolirane uvjete uspostavljenog okoliša unutar svojeg radnog volumena.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Strojarstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb

Profili:

Avatar Url Davor Zvizdić (mentor)

Avatar Url Dennis Jankovich (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

www.fsb.unizg.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jankovich, Dennis
Ispitivanje komora za termičku obradu polutrajnih mesnih proizvoda, 2011., magistarski rad, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb
Jankovich, D. (2011) 'Ispitivanje komora za termičku obradu polutrajnih mesnih proizvoda', magistarski rad, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovich, Dennis}, year = {2011}, pages = {105}, keywords = {proces termi\v{c}ke obrade polutrajnih mesnih proizvoda, ispitna termostatirana komora, metoda odzivnih povr\v{s}ina (RSM), ispitna metodologija, me\djunarodna norma IEC 60068-3-5, ispitno-mjerna linija, otporni\v{c}ki termometri, umjeravanje temperaturnih osjetila, stabilizacija temperature, optimizacija procesa, zona kontrolirane temperature, mjerna pogre\v{s}ka, procjena temperaturne nesigurnosti}, title = {Ispitivanje komora za termi\v{c}ku obradu polutrajnih mesnih proizvoda}, keyword = {proces termi\v{c}ke obrade polutrajnih mesnih proizvoda, ispitna termostatirana komora, metoda odzivnih povr\v{s}ina (RSM), ispitna metodologija, me\djunarodna norma IEC 60068-3-5, ispitno-mjerna linija, otporni\v{c}ki termometri, umjeravanje temperaturnih osjetila, stabilizacija temperature, optimizacija procesa, zona kontrolirane temperature, mjerna pogre\v{s}ka, procjena temperaturne nesigurnosti}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Jankovich, Dennis}, year = {2011}, pages = {105}, keywords = {thermal processing, thermostatic test chember, Response Surface Method (RSM), test methodology, international norm IEC 60068-3-5, test-measurement line, resistance thermometers, calibration of temperature senzors, temperature stabilization, optimization of process, zone of controlling temperature, measurement error, estimate of temperature uncertainty}, title = {A chamber testing for thermal processing of semi- durable meat products}, keyword = {thermal processing, thermostatic test chember, Response Surface Method (RSM), test methodology, international norm IEC 60068-3-5, test-measurement line, resistance thermometers, calibration of temperature senzors, temperature stabilization, optimization of process, zone of controlling temperature, measurement error, estimate of temperature uncertainty}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font