Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1063134

Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)


Jukić, Zvonimir; Mužek, Mario Nikola
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert) // XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 90-90 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1063134 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)
(Obtaining liquid organic fertilizer by fermentation of nettle (Urtica dioica L.) and chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert))

Autori
Jukić, Zvonimir ; Mužek, Mario Nikola

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018, 90-90

ISBN
978-953-6894-62-8

Skup
XII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2018)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.02.2018. - 23.02.2018

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Kopriva ; Kamilica ; Fermentacija ; pH vrijednost ; Električna provodnost
(nettle ; chamomile ; fermentation ; pH value ; electrical conductivity)

Sažetak
U ovom radu je izvršena priprava tekućeg organskog gnojiva tijekom 17 dana kroz dvije serije uzoraka. Za fermentaciju su korišteni suhi mljeveni korijen koprive i suhi cvjetovi kamilice. Uzorci su pripremljeni otapanjem 20 g suhog bilja u 1 L vode i to u dvije serije: prva serija uzoraka predstavlja fermentaciju koprive, kamilice te koprive i kamilice zajedno u tehnološki pripravljenoj demineraliziranoj vodi s pH = 7 i σ = 0, 83 μS cm-1, a sljedeća serije uzoraka predstavlja fermentaciju prethodno navedene kombinacije u odstajaloj vodi (odstajala 48 h na sobnoj temperaturi) s pH = 7, 18 i σ = 374 μS cm-1. Tijekom fermentacije, koja je provedena u trajanju od 17 dana te temperaturnom rasponu 4 – 15 ⁰C, ispitivane su promjene pH vrijednosti, koncentracije biološki aktivnih tvari, kao i električne vodljivosti uzoraka. Dobiveni rezultati pokazuju promjenu pH vrijednosti kod fermentacije uzoraka u odstajaloj vodi čije su vrijednosti blizu optimalnim vrijednostima (5, 00 – 5, 50) potrebnim za primjenu tekućeg organskog gnojiva. Uočava se i oslobađanje veće količine biološki aktivnih tvari u takvim uzorcima, a izmjerene su i više vrijednosti električne vodljivosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Mario Nikola Mužek (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Zvonimir; Mužek, Mario Nikola
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert) // XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 90-90 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Jukić, Z. & Mužek, M. (2018) Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert). U: Vrsaljko, D., Dejanović, I. & Žižek, K. (ur.)XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers.
@article{article, author = {Juki\'{c}, Zvonimir and Mu\v{z}ek, Mario Nikola}, year = {2018}, pages = {90-90}, keywords = {Kopriva, Kamilica, Fermentacija, pH vrijednost, Elektri\v{c}na provodnost}, isbn = {978-953-6894-62-8}, title = {Priprava teku\'{c}eg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)}, keyword = {Kopriva, Kamilica, Fermentacija, pH vrijednost, Elektri\v{c}na provodnost}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }
@article{article, author = {Juki\'{c}, Zvonimir and Mu\v{z}ek, Mario Nikola}, year = {2018}, pages = {90-90}, keywords = {nettle, chamomile, fermentation, pH value, electrical conductivity}, isbn = {978-953-6894-62-8}, title = {Obtaining liquid organic fertilizer by fermentation of nettle (Urtica dioica L.) and chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert)}, keyword = {nettle, chamomile, fermentation, pH value, electrical conductivity}, publisher = {Hrvatsko dru\v{s}tvo kemijskih in\v{z}enjera i tehnologa (HDKI)}, publisherplace = {Zagreb, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font