Pregled bibliografske jedinice broj: 1063134
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert) // XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers / Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav (ur.).
Zagreb: Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018. str. 90-90 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1063134 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)
(Obtaining liquid organic fertilizer by fermentation of nettle (Urtica dioica L.) and chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert))
Autori
Jukić, Zvonimir ; Mužek, Mario Nikola
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
XII. SUSRET MLADIH KEMIJSKIH INŽENJERA KNJIGA SAŽETAKA Book of Abstracts XII Meeting of Young Chemical Engineers
/ Vrsaljko, Domagoj ; Dejanović, Igor ; Žižek, Krunoslav - Zagreb : Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa (HDKI), 2018, 90-90
ISBN
978-953-6894-62-8
Skup
XII. susret mladih kemijskih inženjera (SMLKI 2018)
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 22.02.2018. - 23.02.2018
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
Kopriva ; Kamilica ; Fermentacija ; pH vrijednost ; Električna provodnost
(nettle ; chamomile ; fermentation ; pH value ; electrical conductivity)
Sažetak
U ovom radu je izvršena priprava tekućeg organskog gnojiva tijekom 17 dana kroz dvije serije uzoraka. Za fermentaciju su korišteni suhi mljeveni korijen koprive i suhi cvjetovi kamilice. Uzorci su pripremljeni otapanjem 20 g suhog bilja u 1 L vode i to u dvije serije: prva serija uzoraka predstavlja fermentaciju koprive, kamilice te koprive i kamilice zajedno u tehnološki pripravljenoj demineraliziranoj vodi s pH = 7 i σ = 0, 83 μS cm-1, a sljedeća serije uzoraka predstavlja fermentaciju prethodno navedene kombinacije u odstajaloj vodi (odstajala 48 h na sobnoj temperaturi) s pH = 7, 18 i σ = 374 μS cm-1. Tijekom fermentacije, koja je provedena u trajanju od 17 dana te temperaturnom rasponu 4 – 15 ⁰C, ispitivane su promjene pH vrijednosti, koncentracije biološki aktivnih tvari, kao i električne vodljivosti uzoraka. Dobiveni rezultati pokazuju promjenu pH vrijednosti kod fermentacije uzoraka u odstajaloj vodi čije su vrijednosti blizu optimalnim vrijednostima (5, 00 – 5, 50) potrebnim za primjenu tekućeg organskog gnojiva. Uočava se i oslobađanje veće količine biološki aktivnih tvari u takvim uzorcima, a izmjerene su i više vrijednosti električne vodljivosti.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo