Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1063010

Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)


Jukić, Zvonimir; Mužek, Mario Nikola
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert) // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 67 (2018), 13; P115-P118 doi:10.15255/KUI.2018.017 (međunarodna recenzija, članak, ostalo)


CROSBI ID: 1063010 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)
(Obtaining liquid organic fertilizer by fermentation of nettle (Urtica dioica L.) and chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert))

Autori
Jukić, Zvonimir ; Mužek, Mario Nikola

Izvornik
Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske (0022-9830) 67 (2018), 13; P115-P118

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Kopriva ; Kamilica ; Fermentacija ; pH vrijednost ; Električna provodnost ; Koncentracija ukupne otopljene tvari (otopljenih soli)
(nettle ; chamomile ; fermentation ; pH value ; electrical conductivity ; concentration of total dissolved solids)

Sažetak
U ovom radu provedena je priprava tekućeg organskog gnojiva tijekom 17 dana kroz dvije serije uzoraka. Za fermentaciju su upotrijebljeni suhi mljeveni korijen koprive i suhi cvjetovi kamilice. Uzorci su pripremljeni otapanjem 20 g suhog bilja u 1 l vode i to u dvije serije: otapanjem u tehnološki pripremljenoj demineraliziranoj vodi s pH = 7 i σ = 0, 83 μS cm −1 i u vodi odstajaloj 48 h na sobnoj temperaturi s pH = 7, 18 i σ = 374 μS cm −1 . Tijekom fermentacije provedene u temperaturnom rasponu okoline 4 – 15 °C, ispitivane su promjene pH vrijednosti, ukupne otopljene tvari (otopljenih soli), kao i električne vodljivosti uzoraka. Dobiveni rezultati pokazuju promjenu pH vrijednosti kod fermentacije uzoraka u odstajaloj vodi čije su vrijednosti blizu optimalnim vrijednostima (5, 00 – 5, 50) potrebnim za primjenu tekućeg organskog gnojiva. Uočava se i oslobađanje veće količine ukupne otopljene tvari u takvim uzorcima, a izmjerene su i više vrijednosti električne vodljivosti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Mario Nikola Mužek (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

doi hrcak.srce.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Zvonimir; Mužek, Mario Nikola
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert) // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 67 (2018), 13; P115-P118 doi:10.15255/KUI.2018.017 (međunarodna recenzija, članak, ostalo)
Jukić, Z. & Mužek, M. (2018) Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert). Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 67 (13), P115-P118 doi:10.15255/KUI.2018.017.
@article{article, author = {Juki\'{c}, Zvonimir and Mu\v{z}ek, Mario Nikola}, year = {2018}, pages = {P115-P118}, DOI = {10.15255/KUI.2018.017}, keywords = {Kopriva, Kamilica, Fermentacija, pH vrijednost, Elektri\v{c}na provodnost, Koncentracija ukupne otopljene tvari (otopljenih soli)}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, doi = {10.15255/KUI.2018.017}, volume = {67}, number = {13}, issn = {0022-9830}, title = {Priprava teku\'{c}eg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)}, keyword = {Kopriva, Kamilica, Fermentacija, pH vrijednost, Elektri\v{c}na provodnost, Koncentracija ukupne otopljene tvari (otopljenih soli)} }
@article{article, author = {Juki\'{c}, Zvonimir and Mu\v{z}ek, Mario Nikola}, year = {2018}, pages = {P115-P118}, DOI = {10.15255/KUI.2018.017}, keywords = {nettle, chamomile, fermentation, pH value, electrical conductivity, concentration of total dissolved solids}, journal = {Kemija u industriji : \v{c}asopis kemi\v{c}ara i tehnologa Hrvatske}, doi = {10.15255/KUI.2018.017}, volume = {67}, number = {13}, issn = {0022-9830}, title = {Obtaining liquid organic fertilizer by fermentation of nettle (Urtica dioica L.) and chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert)}, keyword = {nettle, chamomile, fermentation, pH value, electrical conductivity, concentration of total dissolved solids} }

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::


  • Analytical Abstracts
  • CA Search (Chemical Abstracts)
  • Chemical Engineering and Biotechnology Abstracts


Citati:





    Contrast
    Increase Font
    Decrease Font
    Dyslexic Font