Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1062999

Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)


Jukić, Zvonimir
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert), 2018., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split


CROSBI ID: 1062999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)
(Obtaining liquid organic fertilizer by fermentation of nettle (Urtica dioica L.) and chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert))

Autori
Jukić, Zvonimir

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet

Mjesto
Split

Datum
27.09

Godina
2018

Stranica
42

Mentor
Mužek, Mario Nikola

Ključne riječi
Kopriva ; Kamilica ; Fermentacija ; pH vrijednost ; Električna provodnost ; Koncentracija ukupne otopljene tvari (otopljenih soli)
(nettle ; chamomile ; fermentation ; pH value ; electrical conductivity ; concentration of total dissolved solids)

Sažetak
U ovom radu je izvršena priprava tekućeg organskog gnojiva tijekom 17 dana kroz dvije serije uzoraka. Za fermentaciju su korišteni suhi mljeveni korijen koprive i suhi cvjetovi kamilice. Uzorci su pripremljeni otapanjem 20 g suhog bilja u 1 L vode i to u dvije serije: otapanjem u tehnološki pripremljenoj demineraliziranoj vodi s pH = 7 i σ = 0, 83 μS cm-1 i u vodi odstajaloj 48 h na sobnoj temperaturi s pH = 7, 18 i σ = 374 μS cm-1. Tijekom fermentacije provedene u temperaturnom rasponu okoline 4 – 15 °C, ispitivane su promjene pH vrijednosti, ukupne otopljene tvari (otopljenih soli), kao i električne vodljivosti uzoraka. Dobiveni rezultati pokazuju promjenu pH vrijednosti kod fermentacije uzoraka u odstajaloj vodi čije su vrijednosti blizu optimalnim vrijednostima (5, 00 – 5, 50) potrebnim za primjenu tekućeg organskog gnojiva. Uočava se i oslobađanje veće količine ukupne otopljene tvari u takvim uzorcima, a izmjerene su i više vrijednosti električne vodljivosti. Nakon skladištenja u trajanju od 120 dana na uzorcima pripravljenim u tehnološki demineraliziranoj vodi uočene su promjene pH vrijednosti, električne vodljivosti i sadržaja ukupne otopljene tvari, kao i promjene boje i mirisa čime je narušena kemijska stabilnost i postojanost. Kod uzoraka pripravljenih u odstajaloj vodi uočene se minimalne promjene pH vrijednosti, električne vodljivosti i sadržaja ukupne otopljene tvari, ali nije bilo promjene u boji i mirisu čime nije narušena kemijska postojanost i stabilnost.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Kemijsko-tehnološki fakultet, Split

Profili:

Avatar Url Mario Nikola Mužek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Zvonimir
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert), 2018., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
Jukić, Z. (2018) 'Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)', diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split.
@phdthesis{phdthesis, author = {Juki\'{c}, Zvonimir}, year = {2018}, pages = {42}, keywords = {Kopriva, Kamilica, Fermentacija, pH vrijednost, Elektri\v{c}na provodnost, Koncentracija ukupne otopljene tvari (otopljenih soli)}, title = {Priprava teku\'{c}eg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)}, keyword = {Kopriva, Kamilica, Fermentacija, pH vrijednost, Elektri\v{c}na provodnost, Koncentracija ukupne otopljene tvari (otopljenih soli)}, publisherplace = {Split} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Juki\'{c}, Zvonimir}, year = {2018}, pages = {42}, keywords = {nettle, chamomile, fermentation, pH value, electrical conductivity, concentration of total dissolved solids}, title = {Obtaining liquid organic fertilizer by fermentation of nettle (Urtica dioica L.) and chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert)}, keyword = {nettle, chamomile, fermentation, pH value, electrical conductivity, concentration of total dissolved solids}, publisherplace = {Split} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font