Pregled bibliografske jedinice broj: 1062999
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert), 2018., diplomski rad, diplomski, Kemijsko-tehnološki fakultet, Split
CROSBI ID: 1062999 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)
(Obtaining liquid organic fertilizer
by fermentation of nettle (Urtica dioica L.) and chamomile (Chamomilla recutita L. Rauschert))
Autori
Jukić, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Kemijsko-tehnološki fakultet
Mjesto
Split
Datum
27.09
Godina
2018
Stranica
42
Mentor
Mužek, Mario Nikola
Ključne riječi
Kopriva ; Kamilica ; Fermentacija ; pH vrijednost ; Električna provodnost ; Koncentracija ukupne otopljene tvari (otopljenih soli)
(nettle ; chamomile ; fermentation ; pH value ; electrical conductivity ; concentration of total dissolved solids)
Sažetak
U ovom radu je izvršena priprava tekućeg organskog gnojiva tijekom 17 dana kroz dvije serije uzoraka. Za fermentaciju su korišteni suhi mljeveni korijen koprive i suhi cvjetovi kamilice. Uzorci su pripremljeni otapanjem 20 g suhog bilja u 1 L vode i to u dvije serije: otapanjem u tehnološki pripremljenoj demineraliziranoj vodi s pH = 7 i σ = 0, 83 μS cm-1 i u vodi odstajaloj 48 h na sobnoj temperaturi s pH = 7, 18 i σ = 374 μS cm-1. Tijekom fermentacije provedene u temperaturnom rasponu okoline 4 – 15 °C, ispitivane su promjene pH vrijednosti, ukupne otopljene tvari (otopljenih soli), kao i električne vodljivosti uzoraka. Dobiveni rezultati pokazuju promjenu pH vrijednosti kod fermentacije uzoraka u odstajaloj vodi čije su vrijednosti blizu optimalnim vrijednostima (5, 00 – 5, 50) potrebnim za primjenu tekućeg organskog gnojiva. Uočava se i oslobađanje veće količine ukupne otopljene tvari u takvim uzorcima, a izmjerene su i više vrijednosti električne vodljivosti. Nakon skladištenja u trajanju od 120 dana na uzorcima pripravljenim u tehnološki demineraliziranoj vodi uočene su promjene pH vrijednosti, električne vodljivosti i sadržaja ukupne otopljene tvari, kao i promjene boje i mirisa čime je narušena kemijska stabilnost i postojanost. Kod uzoraka pripravljenih u odstajaloj vodi uočene se minimalne promjene pH vrijednosti, električne vodljivosti i sadržaja ukupne otopljene tvari, ali nije bilo promjene u boji i mirisu čime nije narušena kemijska postojanost i stabilnost.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo