Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1061476

Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkom na fiziološki aktivne komponente kupusa (Brassica oleracea L.)


Auriga, Alicija; Špoljarević, Marija; Galić, Lucija; Kraljević, Dejana; Sedlar, Matej; Lončarić, Zdenko
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkom na fiziološki aktivne komponente kupusa (Brassica oleracea L.) // Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 58-59 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1061476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkom na fiziološki aktivne komponente kupusa (Brassica oleracea L.)
(Selenium and zinc biofortification effect on the physiologically active components content in cabbage (Brassica oleracea L.))

Autori
Auriga, Alicija ; Špoljarević, Marija ; Galić, Lucija ; Kraljević, Dejana ; Sedlar, Matej ; Lončarić, Zdenko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 58-59

Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
povrće ; kupus ; mikroelementi ; agronomska biofortifikacija ; fiziološki odgovor
(vegetables ; cabbage ; microelements ; biofortification ; physiological response)

Sažetak
Biofortifikacija predstavlja oplemenjivačke i agronomske postupke obogaćivanja jestivih dijelova biljaka esencijalnim elementima poput selena i cinka. Nedostatak mikroelemenata u prehrani ljudi smatra se jednim od vodećih svjetskih problema koji se pokušava riješiti postupcima biofortifikacije povrtlarskih i ratarskih kultura koje su visoko zastupljene u ishrani ljudi. Obzirom da je kupus kultura široke proizvodnje i značajnih nutritivnih vrijednosti cilj ovog istraživanja je bio istražiti neke od fizioloških mehanizama kupusa kao odgovor na gnojidbu selenom i cinkom u svrhu biofortifikacije. Pokus je proveden na dva slavonska lokaliteta u istočnoj Hrvatskoj gdje su prije sadnje kupusa mikroelementi plitko uneseni na proizvodne površine u obliku vodenih otopina. Uzorci lista kupusa prikupljeni su tijekom dvije razvojne fenofaze kupusa tijekom svibnja i lipnja 2017. godine. Aplikacija selena rezultirala je statistički značajnim smanjenjem sadržaja vitamina C dok je aplikacija cinkom rezultirala statistički značajnim povećanjem sadržaja fenola u odnosu na kontrolu. Lokalitet i fenofaza uzorkovanja, u prosjeku za sve tretmane, značajno su utjecali na sadržaj vitamina C, vodikovog peroksida, prolina, fenola, karotenoida, klorofila A i B, intenzitet lipidne peroksidacije te na sadržaj vode u listu (RWC i WSD). Na oba lokaliteta utvrđene su statistički značajno veće koncentracije vitamina C, fenola, klorofila i karotenoida u uzorcima lista kupusa u svibnju u odnosu na lipanj. RWC i WSD značajno su se razlikovali između lokaliteta. Pokus je pokazao kako biofortifikacija selenom i cinkom nije nepovoljno utjecala na fiziološke mehanizme kupusa dok su ekološki činitelji (lokalitet i fenofaza) imali vrlo značajan utjecaj.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

sa.agr.hr

Citiraj ovu publikaciju:

Auriga, Alicija; Špoljarević, Marija; Galić, Lucija; Kraljević, Dejana; Sedlar, Matej; Lončarić, Zdenko
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkom na fiziološki aktivne komponente kupusa (Brassica oleracea L.) // Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 58-59 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
Auriga, A., Špoljarević, M., Galić, L., Kraljević, D., Sedlar, M. & Lončarić, Z. (2020) Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkom na fiziološki aktivne komponente kupusa (Brassica oleracea L.). U: Mioč, B. & Širić, I. (ur.)Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma.
@article{article, author = {Auriga, Alicija and \v{S}poljarevi\'{c}, Marija and Gali\'{c}, Lucija and Kraljevi\'{c}, Dejana and Sedlar, Matej and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko}, year = {2020}, pages = {58-59}, keywords = {povr\'{c}e, kupus, mikroelementi, agronomska biofortifikacija, fiziolo\v{s}ki odgovor}, title = {Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkom na fiziolo\v{s}ki aktivne komponente kupusa (Brassica oleracea L.)}, keyword = {povr\'{c}e, kupus, mikroelementi, agronomska biofortifikacija, fiziolo\v{s}ki odgovor}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Auriga, Alicija and \v{S}poljarevi\'{c}, Marija and Gali\'{c}, Lucija and Kraljevi\'{c}, Dejana and Sedlar, Matej and Lon\v{c}ari\'{c}, Zdenko}, year = {2020}, pages = {58-59}, keywords = {vegetables, cabbage, microelements, biofortification, physiological response}, title = {Selenium and zinc biofortification effect on the physiologically active components content in cabbage (Brassica oleracea L.)}, keyword = {vegetables, cabbage, microelements, biofortification, physiological response}, publisher = {Agronomski fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta u Zagrebu}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font