Pregled bibliografske jedinice broj: 1061476
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkom na fiziološki aktivne komponente kupusa (Brassica oleracea L.)
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkom na fiziološki aktivne komponente kupusa (Brassica oleracea L.) // Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma / Mioč, Boro ; Širić, Ivan (ur.).
Zagreb: Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020. str. 58-59 (poster, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1061476 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj biofortifikacije selenom i cinkom na
fiziološki aktivne komponente kupusa (Brassica
oleracea L.)
(Selenium and zinc biofortification effect on
the physiologically active components content
in cabbage (Brassica oleracea L.))
Autori
Auriga, Alicija ; Špoljarević, Marija ; Galić, Lucija ; Kraljević, Dejana ; Sedlar, Matej ; Lončarić, Zdenko
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
/ Mioč, Boro ; Širić, Ivan - Zagreb : Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2020, 58-59
Skup
55. hrvatski i 15. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 16.02.2020. - 21.02.2020
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
povrće ; kupus ; mikroelementi ; agronomska biofortifikacija ; fiziološki odgovor
(vegetables ; cabbage ; microelements ; biofortification ; physiological response)
Sažetak
Biofortifikacija predstavlja oplemenjivačke i agronomske postupke obogaćivanja jestivih dijelova biljaka esencijalnim elementima poput selena i cinka. Nedostatak mikroelemenata u prehrani ljudi smatra se jednim od vodećih svjetskih problema koji se pokušava riješiti postupcima biofortifikacije povrtlarskih i ratarskih kultura koje su visoko zastupljene u ishrani ljudi. Obzirom da je kupus kultura široke proizvodnje i značajnih nutritivnih vrijednosti cilj ovog istraživanja je bio istražiti neke od fizioloških mehanizama kupusa kao odgovor na gnojidbu selenom i cinkom u svrhu biofortifikacije. Pokus je proveden na dva slavonska lokaliteta u istočnoj Hrvatskoj gdje su prije sadnje kupusa mikroelementi plitko uneseni na proizvodne površine u obliku vodenih otopina. Uzorci lista kupusa prikupljeni su tijekom dvije razvojne fenofaze kupusa tijekom svibnja i lipnja 2017. godine. Aplikacija selena rezultirala je statistički značajnim smanjenjem sadržaja vitamina C dok je aplikacija cinkom rezultirala statistički značajnim povećanjem sadržaja fenola u odnosu na kontrolu. Lokalitet i fenofaza uzorkovanja, u prosjeku za sve tretmane, značajno su utjecali na sadržaj vitamina C, vodikovog peroksida, prolina, fenola, karotenoida, klorofila A i B, intenzitet lipidne peroksidacije te na sadržaj vode u listu (RWC i WSD). Na oba lokaliteta utvrđene su statistički značajno veće koncentracije vitamina C, fenola, klorofila i karotenoida u uzorcima lista kupusa u svibnju u odnosu na lipanj. RWC i WSD značajno su se razlikovali između lokaliteta. Pokus je pokazao kako biofortifikacija selenom i cinkom nije nepovoljno utjecala na fiziološke mehanizme kupusa dok su ekološki činitelji (lokalitet i fenofaza) imali vrlo značajan utjecaj.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek