Pregled bibliografske jedinice broj: 1061416
Utjecaj gnojidbe fosforom na količinu mikroelemenata u salati
Utjecaj gnojidbe fosforom na količinu mikroelemenata u salati, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1061416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj gnojidbe fosforom na količinu
mikroelemenata u salati
(Effect of phosphorus fertilization on
microelements content in lettuce)
Autori
Kužir, Mija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
07.05
Godina
2020
Stranica
26
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
Lactuca sativa L., mikrohranivo, polifosfat, povrće, željezo
(iron, Lactuca sativa L., micronutrient, polyphosphate, vegetable)
Sažetak
Salata (Lactuca sativa L.) je jednogodišnja biljka iz porodice Asteraceae koja se uzgaja kao lisnato povrće. Uzgaja se diljem svijeta uglavnom na tlu. Za razvoj su salati kroz vegetaciju potrebni esencijalni makro- i mikroelementi koje većinom usvaja kroz korjenov sustav. Mikroelementi su zastupljeni u salati u manjim količinama od makroelemenata, ali su ključni za njezin razvoj jer doprinose brojnim fiziološkim procesima. Mnogo čimbenika utječe na količinu mikroelemenata, a jedan od najznačajnijih je gnojidba. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj gnojidbe različitim oblicima fosfora na količinu mikroelemenata u salati. Gnojidbeni pokus je proveden u Velikoj Kosnici u Zagrebačkoj županiji na salati sorte 'Aquarel', a postavljen je po metodi latinskog kvadrata s tri tretmana gnojidbe: T1 (kontrola, bez gnojidbe), T2 (500 kg/ha YaraMila Complex ; fosfor u obliku polifosfata) i T3 (370 kg/ha Petrokemija NPK 15-15-15 ; fosfor u obliku ortofosfata). Prosječni uzorci listova salate usitnjeni su i osušeni na temperaturi od 105°C, te homogenizirani. Uzorci su razgrađeni dušičnom (HNO3) i perklornom kiselinom (HClO4) u mikrovalnoj peći. Željezo, cink, mangan i bakar određeni su atomskom apsorpcijskom spektormetrijom AAS. Suha tvar određena je gravimetrijski sušenjem do konstantne mase. Najveća količina suhe tvari (ST) je utvrđena je u T3 tretmanu (8, 85 %). Količina mikroelemenata u suhoj tvari lista salate (mg/kg suhe tvari) iznosila je Fe 1280-2373, Zn 36, 0-48, 5, Mn 54, 1-87, 6 i Cu 9, 4-10, 7, dok je u svježoj tvari (mg/100 g svježe tvari) iznosila Fe 10, 5-20, 6, Zn 0, 30-0, 41, Mn 0, 45-0, 76 i Cu 0, 078-0, 091. Najviše vrijednosti mikroelemenata utvrđene su u tretmanu bez gnojidbe (T1) jer je kalij, primijenjen u gnojidbenim tretmanima, vjerojatno djelovao antagonistički na njihovo usvajanje.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)