Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1061416

Utjecaj gnojidbe fosforom na količinu mikroelemenata u salati


Kužir, Mija
Utjecaj gnojidbe fosforom na količinu mikroelemenata u salati, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1061416 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj gnojidbe fosforom na količinu mikroelemenata u salati
(Effect of phosphorus fertilization on microelements content in lettuce)

Autori
Kužir, Mija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.05

Godina
2020

Stranica
26

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
Lactuca sativa L., mikrohranivo, polifosfat, povrće, željezo
(iron, Lactuca sativa L., micronutrient, polyphosphate, vegetable)

Sažetak
Salata (Lactuca sativa L.) je jednogodišnja biljka iz porodice Asteraceae koja se uzgaja kao lisnato povrće. Uzgaja se diljem svijeta uglavnom na tlu. Za razvoj su salati kroz vegetaciju potrebni esencijalni makro- i mikroelementi koje većinom usvaja kroz korjenov sustav. Mikroelementi su zastupljeni u salati u manjim količinama od makroelemenata, ali su ključni za njezin razvoj jer doprinose brojnim fiziološkim procesima. Mnogo čimbenika utječe na količinu mikroelemenata, a jedan od najznačajnijih je gnojidba. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj gnojidbe različitim oblicima fosfora na količinu mikroelemenata u salati. Gnojidbeni pokus je proveden u Velikoj Kosnici u Zagrebačkoj županiji na salati sorte 'Aquarel', a postavljen je po metodi latinskog kvadrata s tri tretmana gnojidbe: T1 (kontrola, bez gnojidbe), T2 (500 kg/ha YaraMila Complex ; fosfor u obliku polifosfata) i T3 (370 kg/ha Petrokemija NPK 15-15-15 ; fosfor u obliku ortofosfata). Prosječni uzorci listova salate usitnjeni su i osušeni na temperaturi od 105°C, te homogenizirani. Uzorci su razgrađeni dušičnom (HNO3) i perklornom kiselinom (HClO4) u mikrovalnoj peći. Željezo, cink, mangan i bakar određeni su atomskom apsorpcijskom spektormetrijom AAS. Suha tvar određena je gravimetrijski sušenjem do konstantne mase. Najveća količina suhe tvari (ST) je utvrđena je u T3 tretmanu (8, 85 %). Količina mikroelemenata u suhoj tvari lista salate (mg/kg suhe tvari) iznosila je Fe 1280-2373, Zn 36, 0-48, 5, Mn 54, 1-87, 6 i Cu 9, 4-10, 7, dok je u svježoj tvari (mg/100 g svježe tvari) iznosila Fe 10, 5-20, 6, Zn 0, 30-0, 41, Mn 0, 45-0, 76 i Cu 0, 078-0, 091. Najviše vrijednosti mikroelemenata utvrđene su u tretmanu bez gnojidbe (T1) jer je kalij, primijenjen u gnojidbenim tretmanima, vjerojatno djelovao antagonistički na njihovo usvajanje.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kužir, Mija
Utjecaj gnojidbe fosforom na količinu mikroelemenata u salati, 2020., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kužir, M. (2020) 'Utjecaj gnojidbe fosforom na količinu mikroelemenata u salati', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{z}ir, Mija}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {Lactuca sativa L., mikrohranivo, polifosfat, povr\'{c}e, \v{z}eljezo}, title = {Utjecaj gnojidbe fosforom na koli\v{c}inu mikroelemenata u salati}, keyword = {Lactuca sativa L., mikrohranivo, polifosfat, povr\'{c}e, \v{z}eljezo}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Ku\v{z}ir, Mija}, year = {2020}, pages = {26}, keywords = {iron, Lactuca sativa L., micronutrient, polyphosphate, vegetable}, title = {Effect of phosphorus fertilization on microelements content in lettuce}, keyword = {iron, Lactuca sativa L., micronutrient, polyphosphate, vegetable}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font